• Hasfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! Már nem tudom, kihez forduljak problémámmal, egyelőre senki nem tudja mi okozza a fájdalmamat. Már lassan egy éve fáj az alhasam, mindkét oldalon folyamatosan (jobb oldalon néha erősebben). Mozgásra néha felerősödik, belenyilal a fájdalom, ami a mozgás ütemessé válása (pl.séta) visszaalakul a "tompa" fájdalommá. Ez a felerősödő fájdalom főként a menstruációm elmúlta utáni napokban jelentkezik. A menstruáció alatt egyáltalán nem fáj a hasam. A nőgyógyászom erre azt mondta, ha nőgyógy-i betegségem lenne,akkor rettentő fájdalmaim lennének menzeszkor. MR vizsgálatom eredménye: "A lumbalis lordis lapos ívű. T2 súlyozott felvételeken az V.korong jelszegényebb. Az V.korongon előboltosulás mellett medialisan körülírtabb előboltosulás is csatlakozik. Az LV-SI egymásfelé néző oldalán a csontvelőben chronikus instabilitás jelenként fokozott zsírtartalom látható. Az LV.korongon a körkörös előboltosulás mellett medialisan kis körülírtabb előboltosulás is ábrázolódik. A myleon az LI aljáig követhető. Az uterus szokatlan morphológiájú, a corpus középső részén meredeken dorsal felé hajlik. A ventralis oldalán hegszövet ábrázolódik." 2 és 4 éves gyermekeim vannak, mindkettő császárral született. Idén márciusban készült uh-on jobb oldalon 1 db 3cm-es itramur.góc-ot talált nőgyógyászom. Fogamzásgátló szedését 4 hónapja abbahagytam. Mit javasol, hova forduljak? A nőgyógyász kizárta, h nőgyógyászati probléma miatt fájna az alhasam, viszont az ideggyógyász szerint sem a gerincbajom okozza a fájdalmat. A derekam a hasfájáskor nem is fáj, úgyhogy gondolom tényleg nincs összefüggés. Urológiai vizsgálatom (hólyagtükrözés) is negatív lett, a teljes hasi uh sem mutatott eltérést. Segítségét előre is köszönöm. Tudom, a fent leírtak nem helyettesítik a személyes konzultációt, de már teljesen kétségbe vagyok esve. Üdvözlettel

        Dr. Deli Tamás válasza a allhasi fájdalom témában

        Tisztelt Hölgyem! A leírtak alapján fennáll hátrahajló méh, korábbi műtétek miatti összenövések, myoma, porckorongkopás és -előboltosulás. Urologus az urlogiai okot kizárja. Érdemes még belgyógyászhoz elmenni (gyulladásos bélbetegség kizárása miatt), reumatológushoz (kopásos elváltozások is okozhatják a panaszokat), sebészhez (pl. sérv kizárására). Ha senki semmit nem talál, az ok feltehetően a hasi műtétek miatti összenövésekben keresendő, tüneti szerek (nem steroid fájdalomcsillapítók), gerinckímélet vagy műtéti összenövésoldás (pl. laparoscoppal végzett adhesiolysis) esetleg tud segíteni.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. június 27., 21:30; Megválaszolva: 2011. június 30., 12:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: