• Polcisztás ovárium

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Előző válaszát nagyon szépen köszönöm! Még lenne pár kérdésem. Mi kb 1 éven belül szeretnénk babát. Az orvos addig azt javasolta szedjek fogamzásgátlót. Ha abba hagyom egy hónap után lehet próbálkozni a baba vállalással? Ez a betegség romolhat vagy ílyeen marad mint most? Szülés után sem gyógyulna meg? Akkor ön azt mondja h a babát egyáltalán nem zavarja majd a betegség attól nem lesz baja?? Én esetleg mit tudnék tenni a gyógyulás érdekében ( gyógyteák stb). Nekem csak az a próblémám h nem jön meg más panaszom nincs tudom h ez is baj. De már hallottam h súlygyarapodás is előfordul ilyenkor. Én 43 kg vagyok. Sok nőnél előfordul ez a dolog? Ön szerint mennyi az esélye h terhes tudok lenni? Nagyon megvisel ez a dolog nem tudom mit kellene tennem és mire számítsak? Ha természetes úton nem jönne össze a baba kapnék gyógyszert és úgy kellene próbálkozni vagy mi a megoldás olyankor? Köszönöm a türelmét! :)

        Dr. Csuth Ágnes válasza a PCO témában

        Kedves Hölgyem! Rengeteg nőnek van PCO-ja, csak sokan nem mondják el, nagyon gyakori dolog, örüljön, hogy már most felismerték, így nem kell hónapokig sikertelenül próbálkozni a babával, hanem adekvát kezelést fog kapni. Igazából ha "csak" vérzészavar van, nem is igen kell vagy tud mit tenni, szerencsére nem a PCO túlsúllyal, vagy pattanásokkal, szőrösödéssel járó formájával állunk szemben. Azért az étkezésére figyeljen oda, lehetőleg kerülje az egyszerű cukrokat, főleg komplex szénhidrát és fehérje legyen az étrend alapja. Olyan korszerű kezelések állnak rendelkezésre PCO-ban, hogy a teherbe esés esélye igazából (ezt figyelembe) véve nem is rosszabb, persze spontán kisebb az esély az átlaghoz képest. Az a lényeg, hogy spontán nincs vagy ritkán van ovuláció, mert a petefészkek működése nem az igazi, de stimulálni lehet a petefészkeket, és ezzel szuperül beindul a petesejtek érése, ami spontán magától nem megy végig, egy szinten megreked. Ha már van petesejt, akkor több lehetőség van. Lehet szó célzott együttlétről, ilyenkor az orvos felír egy injekciót, azt beadja vagy beadják, kilökődik a petesejt, és célzott időben kell együtt lenni a párjával. Másik megoldás az inszemináció, ilyenkor a párja spermáját beadják a hüvelyen keresztül, ez amolyan félig-meddig természetes módja a fogantatásnak. Ha van valami egyéb probléma, például gond van a spermiumokkal, vagy valamilyen nőgyógyászati szervi dolog pl. a méhkürt környékén (ez azért ritka), lehet szó IVF-ről, azaz lombikprogramról, de PCO-s nőknél legtöbbször a célzott együttlét szokott működni. Ha a baba megfogan, akkor pedig szükség lehet kis gesztagén adására, de igazából a PCO nem zavarja a baba fejlődését, csak az elején kis hormonnal biztosítjuk az ő növekedését. Nagyon remélem, hogy sikerült megnyugtatnom, és a kérdéseit megválaszolnom, írjon, ha bármi kérdése van, és majd írja meg a fejleményeket is! Sok sikert és sok boldogságot!


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2011. június 27., 14:11; Megválaszolva: 2011. június 28., 10:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: