• Merckformin

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Egy éve diagnosztizáltak PCO szindrómával. (glükóz:5,3; inzulin:18,7; LH:10,2; FSH:4,8; tesztoszteron: 2,5) A belgyógyászom Merckformint írt fel, melynek dózisát folyamatosan emeltük az év során, mivel a labor értékeim nem mutattak javulást. Az utóbbi négy hónapban 2*750 mg-t szedtem. A legutolsó vérvételemkor sem láttam hatását a gyógyszernek. A tünetek továbbra is megmaradtak: kimaradó menstruáció, ciszták, szőrösödés, vékony alkatom ellenére hasi elhízás. Ezenkívül a labor eredményeim sem mutattak javulást (glükóz:5,6; inzulin:17,4; LH:13,4; FSH:5,8) Az orvosom további dózis emelést írt fel ebből a gyógyszerből. Kérdéseim: Meddig lehet/érdemes ennek a gyógyszernek az adagját emelni? Miért nem látok semmi javulást a labor eredményeimben? Nem lehetséges az, hogy a PCO-mat nem is a rossz inzulin rezisztencia okozza? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Deli Tamás válasza a PCO, Merckformin témában

        Tisztelt Hölgyem! Akár 3x750 mg is szedhető, viszont a kérdés felvetése jogos: valóban az inzulin rezisztencia okozza-e a PCOS-t. Érdemes volna egy terheléses vércukor és inzulinviozsgálatot nézni, azaz az égyomri mellett 75g cukor elfogysztása után 120 perccel is megnézni a cukor- és inzulinszintet - ezek még pontosabban informálnak arról, valóban inzulin- és cukoranyagcsere-zavar-e a fő gond. A kezelés részeként emellett (terhesség tervezésétől függően) antiandrogén fogamzásgátló vagy ovuláció indukciós kezelés is szóba jön - ezekkel kapcsolatban érdemes nőgyógyász endokrinológus véleményét kikérni.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. június 26., 20:57; Megválaszolva: 2011. június 30., 11:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: