• Elhúzódó vérzés vetélés után, endometriózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webdoktor, két héttel ezelőtt volt egy vetélésem. A magzat elhalt már a 6. héten, de a spontán vetélés nem indult meg, ezért a 9. héten gyógyszeres terhességmegszakításra került sor. Néhány napja voltam uh kontrollon, ahol az orvosom megállapította, hogy szépen kitisztult a méhem.Akkor nem kérdeztem rá, mert úgy tűnt, hogy megszűnik a vérzésem, viszont most két hét elteltével még mindig vérezgetek. Mi lehet az oka, ez még normálisnak tekinthető?El kezdhetem már inni a palástfű teát? Ezt a ciklusom második felében szoktam inni, a mielőbbi gyermekáldás érdekében. Ez volt a második terhességem, a korábbi spontán vetéléssel végződött a 6. héten. Endometriózisom van (IV. stadiumban),emiatt megműtöttek, utána gnrh kezelést is kaptam, azóta kétszer sikerült spontán teherbe esnem. Lehet köze az endometriózisnak a vetéléshez? Köszönettel, Éva

        Dr. Deli Tamás válasza a endometriosis témában

        Kedves Éva! A 2 hete tartó vérzés miatt szerintem érdemes volna orvosához visszamennie, hogy egy ismételt ultrahanggal kizárhassa, biztosan nem visszamaradt szövettörmelék okozza a tartós vérzést, esetleg méhösszehúzót, vérzéscsökkentőt adhasson. A palástfű teával kapcsolatban nem tudok véleményt formálni, de a ciklus második felének hormonális támogatása, különösen két vetélés után, a sikeres terhesség reményében mindenképpen indokoltnak tűnik. De legalábbis a ciklus 22-24. napján érdemes egy progeszteronszinttel a sárgatest megfelelő képződését és működését igazolni. Ami az endometriosist és a vele összefüggő teherbe esési, illetve terhesség megmaradási nehézségeket illeti: A válasznál elsősorban a pár hónapja legújabb kiadásában megjelentetett, egyik legátfogóbb amerikai nőgyógyászati endokrinológia könyvre hivatkoznék (Fritz, Speroff: Clinical gynecologic endocrinology and infertility, Lippincott, Williams and Wilkins). E szerint az endometriosisban az átlagosnál nagyobb gyakoriságú meddőség egyik oka a mechanikai (főleg petevezető-károsodás miatti) ok, azonban valóban létezik / feltételeznek egyéb faktorokat, melyek gátolják a méhkürt funkcióját, a beágyazódást és a méhnyálkahártya funcióját. Az ezért felelőssé tehető vegyületek prosztaglandinok, metalloproteinázok, citokinek, kemokinek. További vizsgálatok (IVF-es terhességek, plusz petesejtadományozásból származó terhességek vizsgálata) azt mutatták, hogy feltehetően mégsem a méhnyálkahártya fogadókészségével, hanem inkább a zigóta megtapadási, beágyazódási képességével lehet a gond. Számtalan hormont, növekedési faktort, citokint és egyéb molekulát vizsgálva nem találtak pontosan megfogható okot a különbségre, de bizonyos kitapadási (adhéziós) faktorok, enzimek, steroid receptorok génátíródásában van különbség - ezek a különbségek azonban, úgy tűnik, az asszisztált reprodukciós technikákkal leküzdhetőek. Önnél azonban nem is a teherbe esés, hanem a terhesség megtartása tűnik problémásnak. Ezzel kapcsolatos régebbi vizsgálatok ugyan gyakoribb koraterhességi veszteséget írtak le endometriosisos nőknél, az újabb, pontosabban tervezett vizsgálatok azonban azt találták, hogy nincs különbség a kezelt és nem kezelt endometriosisos betegek korai vetéléseinek gyakoriságában (szintén a fent említett könyv alapján). Végül: bár még "csak" két vetélést örtént az Ön esetében, részletes kivizsgálást pedig 3 vetélés után szoktunk javasolni, a 34 éves életkort is figyelembe véve néhány vizsgálat elvégzése már most indokolt lehet. Például anatómiai, endokrinológiai és anyagcsere okokat kell vizsgálni. Lehet azonban más ok is az ismételt vetélések hátterében, pl. igen gyakran fokozott trombóziskészséget vagy valamilyen immunológiai okot találunk, esetleg egy tartósan fennálló fertőzés, továbbá genetikai/kromoszomális rendellenesség is okozhat vetélést - ezeket mindenképpen érdemes volna még kivizsgáltatnia. Ezzel kapcsolatban nem szeretnék további részleteket leírni - hadd ajánljam egy pont ezzel foglalkozó, 3 rövid cikkből álló írásomat, ami részletezi a visszatérő, ún. habitualis vetélés lehetséges okait. Ezt megtalálja a www.drdelitamas.hu weboldalamon a szakmai cikkek között. Jó egészséget, sikeres terhességet kívánok!


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. június 20., 08:18; Megválaszolva: 2011. június 24., 05:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: