• Kell műtét vagy nem

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt webbeteg! 33éves vagyok és gyermeket szeretnék, ezért voltam különböző vizsgálatokon hogy megbizonyosodjam arról, hogy minden rendben van. Voltam már 3-szor terhes,mely terhességek megszakítással végződtek sajnos (egyéb magánéletű problémák miatt)Az első kettő még 18 és 19éves koromban történt. Utóbbi 2010 januárjában történt.műtét után 1napig voltam lázas. Műtét után 8hónapig szedtem fogamzásgátlót (triodennát) 2010.10 hóban abbahagytam mert gyermeket szertnénk. Ciklusaim szabálytalanok és elég hosszúak 2010.okt.24 32napos ciklus 2010.nov.25 28napos ciklus 2010.dec.23 34napos ciklus 2011.jan.26 35napos ciklus 2011.márc.02 28napos ciklus 2011.márc.30 41napos ciklus 2011.máj.9 39napos ciklus 2011.jún.16 utolsó mensesem 2011.02.03. cyt. Vizsgálat eredménye: P2.gyulladás. Kenet minősége:korlátozott dg. Értékű, mert 3. 3.endocerv átm. Zóna hiányzik Benignus sejtelváltozások kérdésem: Mit jelent, hogy endocerv átm. Zóna hiányzik és mit jelent, hogy Benignus sejtelváltozások 2011.04.18 nőgyógyászati kismedencei transvaginális UH vizsgálat: Hüvelyi UH vizsgálattal a kismedencében szabályos helyzetű és méretű méh ábrázolódik. A méh ürege egyenletes, a méhnyálkahártya vastagsága 4,5 mm. A méhnyakban számos Naboth-tüsző látható, ami krónikus folyását magyarázza. A petefészekben érett tüsző jelnleg nincs (pm XVIII.nap) kezdetleges érési fázisban lévő apró tüszők láthatók.Szabad hasűri folyadék nincs. Vélemény:szabálytalan ciklusai alapján anovulatios porobléma is lehetséges,annak ellenére, hogy már 3-szor volt terhes (interuptiok). 2010 elején történt utolsó megszakítást követöen 1napig láza is volt. Mivel gyermeket szeretnének, ezért menses naptár további vezetése javasolt. A javasolt sorrend:ondóvizsgálat ill. menses naptár veztése, folliculometria. Ezt követően Clostylbegittel való petefészek stimuláló szóba jöhet, illetve HSG vizsgálat. Chr. Fluor miatt a méhszáj állapotának ellenőrzése is szükséges. Mível folyásom nagyon sok és kellemetlen szagú ezért visszamentem vizsgálatra, ahol azt mondták, hogy műteni kell.Diagnózis:A méhnyak gyulladásos betegsége (krónikus cervitis miatt LOOP elvégezhető) Kérdéseim: Mi okozhatta a gyulladást? A gyulladás és a tüszők két külön betegség vagy egyik a másiknak eredménye?(értem úgy hogy a gyulladás miatt keletkezhettek a tüszők?) Feltétlen szükséges a műtéti eljárás? Nincs más módja a gyulladás kezelésének? A gyulladás és a tüszők befolyásolják esélyeimet a teherbeesés szempotjából? Tervezett terhesség előtt vagy után javasolt inkább ez a műtét? Igaz, hogy műtét után nehezebb teherbe esni? Vagy a műtéttel növelem esélyeim a terhességre? Válaszait előre is köszönöm!!!

        Dr. Deli Tamás válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Tisztelt Hölgyem! A rákszűrése negatív, emiatt nem kell aggódni, a benignus elváltozás jóindulatú elváltozást jelent. A visszatérő folyást lehet gyógyszerrel kezelni, ha ez nem segít, szükséges lehet méhnyakműtét, de ezt csak az a kolléga tudja megítélni, aki vizsgálta Önt és látta a méhszájat. Egy méhnyakműtétet mindenesetre célszerűbb lehetőség szerint a terhesség utánra időzíteni.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. június 19., 13:47; Megválaszolva: 2011. június 22., 19:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: