• Milyen vizsgálatra lenne szükségem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Tavaly Szeptemberben azzal a problémával fordultam a nőgyógyászomhoz, hogy menstruáció után két-három nappal 4-5 napig tartó barnás pecsételés jelentkezik nálam, ami elég zavaró és kényelmetlen. Kezelésként kaptam 5 napra Norcolut tablettát, ami nem segített a dolgon. Visszamentem, de azt mondta várjuk még 2-3 hónapot, mert be kellene állnia a dolognak, nem volt eredmény. Ezek után 3 hónapra diane 35 drazsét írt fel, ami szintén nem eredményes. A szedés abbahagyása után ismét jelentkezett a probléma, már az első menstruáció után. Azt mondta az orvosom, hogy ez bizonyára valami hormonprobléma, de semmilyen vizsgálatot nem írt fel a gyógyszereken kívül. Voltam egy másik orvosnál is, aki minden előzmény nélkül egészségügyi kaparásra akart küldeni, amit nem nagyon szeretnék, mivel már több mint egy éve próbálkozunk a teherbeeséssel, eddig sikertelenül. Teljesen tanácstalan vagyok a dologban. Nem tudom milyen vizsgálattal lehetne kideríteni a probléma okát.. Korábban volt egy petefészek cystám, ami felszívódott. Esetleg más orvoshoz kellene fordulnom? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Deli Tamás válasza a vérzészavar témában

        Tisztelt Hölgyem! Ha a probléma csupán a pár napos postmenstrualis vérzés és semmi egyébb ok (pl. ultrahang eltérés) nem fedezhető fel, 28 évesen ne engedje a méhkaparást. A leírt vérzészavar kezelése elsősorban a ciklus első felében ösztrogénpótlás, esetleg a ciklus második felében gesztagén (Norcolut) alkalmazása, vagy fogmzásgátló - de ha terhességet tervez, ez tartósan nem megoldás. Remélhetőleg talál olyan orvost, aki a fentiek valamelyikében segítségére lesz. (Alaphormonvizsgálat is elvégezhető a ciklus 2-4. napján, de ez nem feltétlen szükséges.)


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. június 13., 19:10; Megválaszolva: 2011. június 15., 21:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: