• Méhszáj

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr, Doktornő! 2007 végén jártam nőgyógyásznál, aki kérésemre a rákszűrés mellett HPV szűrést is végzett. Az első szűrés alkalmával magas kockázatú vírusokat mutattak ki, a második szűrés alkalmával azonban csak alacsony kockázatú vírusokat találtak. Így belefogtunk a babavállalásba. 2008 nyarán hüvelyi úton egészséges kisbabát szültem. A szülés után végzett rákszűrés eredménye nem adott okot aggodalomra, bár ekkor HPV tipizálás nem történt. Sajnos az ezt követő években nem jártam orvosnál, csak a közelmúltban. Az orvos (nem azonos azzal, akinél szültem) azt mondta, hogy valószínűleg a szülés során a méhszájam berepedt/kifordult, így most nagyon vérzékeny, de amennyiben a citológia nem mutat rendellenességet, akkor nyugodtan fogjunk bele a következő baba projektbe. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben a leletem rákmegelőző vagy esetleg rákos elváltozásokat jelezne, milyen esélyeim vannak a gyógyulásra és a teherbeesésre. Továbbá kérdezném, hogy egy normál vizsgálat során látható-e ha nagyobb baj van. Ez utóbbit azért kérdezném, mert a nőgyógyászom igyekezett megnyugtatni, de nem tudtam eldönteni, hogy az ijedt arcom miatt vagy valós tényekre alapozva. Válaszait előre is köszönöm, üdvözlettel, Szilla

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a méhszáj témában

        Kedves Szilla! A HPV fertőzés nagyon gyakori, önmagában nem jelent bajt, de félévenkénti rákszűrést indokol. Ha a rákszűrés eredménye negatív, az azt jelenti, hogy sem rákmegelőző állapot, sem méhnyakrák nincsen. Ezt erősíti, ha a nőgyógyász nem lát gyanús elváltozást a méhszájon. A szülés közbeni méhszáj sérülés teljesen más kategória, egy jóindulatú elváltozás, amely azonban panaszok (folyás, vérzékenység, fájdalom) esetén kezelést indokol. Tejhát, ha Ön panaszmentes és az utolsó rákszűrés eredménye negatív, akkor bátran belefoghatnak a párjával!


        Dr. Tömösváry Zoltán
        Szülész-nőgyógyász

        Dr. Tömösváry Zoltán

        Kérdés: 2011. június 06., 19:22; Megválaszolva: 2011. június 14., 13:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: