• Nőgyógyászat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!! Az lenne a kérdésem,hogy szinte állandóan nagymennyiségű folyásom van,fehér színű.A menstruációm már alig jön meg(29 éves vagyok).Másfél napig van meg,és annyira gyenge,hogy tisztasági betétet használok,holott ezelőtt pár évvel még nem volt ilyen problémám.Nem is vérzek,inkább csak valami barnás folyásom van ilyenkor.Rákszűrésem mindig P2.A bokám is be van vizesedve,pedig minden leletem negatív..Mi lehet a baj??Lehet,hogy valami bakteriális fertőzésem lehet,vagy valami női hormon szint probléma? Válaszát előre is köszönöm!!! Nikoletta

        Dr. Deli Tamás válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Tisztelt Nikoletta! A hüvelyfertőzés és a menses jelentős lecsökkenése valószínűleg más-más ok miatt van, de egy nőgyógyászati vizsgálat feltétlenül szükséges. Mindenesetre a következőket lehet tudni egyrészt a visszatérő hüvelyfertőzésről, másrészt a vérzés kimaradásáról: A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább: - tartós vagy ismételt antibiotikumszedés - túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb. - ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer-(latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb. - túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH - nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.) - szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés - krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb. - nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.) - méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés - cukorbetegség - immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (!), AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb. - egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a viszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni. A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja), a hüvelyfóra (Lactobacillus készítmények), hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac), ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű. ----------------------------- A vérzés kimaradása (amenorrhoea) bizonyos esetekben lehet normális, élettani jelenség, úgymint: a pubertás előtt, a terhesség és szoptatás időszakában, továbbá a változókor után, azaz a postmenopausalis időszakban. Emellett számos betegség okozhat primer amenorrhoeát (amikor a vérzések a 16. - mások szerint 18. - életévig egyáltalán nem jelentkeznek) vagy secunder amenorrhoeát (amikor volt már menses, de a pubertás utáni időszakban 3 hónapnál hosszabb ideig nem jelentkezik vérzés). Ennél rövidebb egyszeri vérzéskésés egyébként panaszmentes esetben semmilyen orvosi kivizsgálást nem igényel. Nyilván más a helyzet, ha a vérzés rendszerint csak 2-3 havonta jelentkezik. A primer vagy secunder amenorrhoea oka a hypothalamus-hypophysis-petefészek-méh-hüvely női nemi működést meghatározó hormonális és nemi szervi tengely valamely szintjén fellépő betegség, esetleg az ezen tengely szerveinek működését kórosan befolyásoló más endokrin (hormontermelő) szerv kóros működése lehet. Pusztán példaképpen említve néhány lehetséges amenorrhoeához vezető betegséget: - hypothalamus szintjén: chronicus functionalis hypothalamicus anovulatio pl. stressz, fizikai megterhelés, súlyos betegség, álmatlanság stb. miatt; nutritiós amenorrhoea; álterhesség; Kallmann-syndroma; tumor; stb. - hypophysis szintjén: Laron-syndroma, Sheehan-syndroma, Simmonds-kór, hypophysis adenomák, pl. prolactinoma stb. - petefészek szintjén: gonád dysgenesisek (pl. Turner-, Swyer-syndroma stb.), resistens ovarium syndroma, korai ovarium kimerülés, polycystás ovarium syndroma, hyperthecosis ovarii, hormontermelő petefészek daganatok/cysták - méh és hüvely szintjén: fejlődési rendellenességek (pl. Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndroma, cervix aplasia, hymen atresia stb.), Asherman-syndroma, conglutinatio cervicis uteri, méhnyakat elzáró cervicalis myoma vagy endometrialis polyp, genitalis tbc stb. - endokrin (hormonális) betegségek: hyperprolactinaemia, hypo- és hyperthyreosis, Cushing- és Addison-kór, pancreas dysfunctio, hyperandrogenismus stb. - egyéb okok: postpill amenorrhoea, kemoterápia és sugárterápia utáni amenorrhoea, egyes gyógyszerek okozta amenorrhoea. Az ok kivizsgálása részletes orvosi (nőgyógyászati, endokrinológiai, belgyógyászati stb.) vizsgálatot igényel, melynek része lehet általános és nőgyógyászati fizikális vizsgálat és részletes kórelőzmény-felvétel, labor- (pl. hormon-, vércukor-, inzulin- stb.) vizsgálat, képalkotó vizsgálat (ultrahang, MRI, CT), invazív műtéti jellegű vizsgálatok (hysteroscopia, laparoscopia), szövettani vizsgálat (pl. petefészek biopszia), genetikai vizsgálatok stb. A kezelés a felderített októl függ, az egyes háttérben álló betegségek esetében más és más, ez szintén a fent felsorolt szakemberek irányításával történik.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. május 26., 10:55; Megválaszolva: 2011. május 30., 11:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: