• Nyirokcsomó eltávlítás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeméremtest rosszindulatú daganata miatt mindkét oldali nyirokcsomót is eltávolították. A műtétet követően nagyon nagy mennyiségű (napi 6-8 dl min.) áttetsző folyadék ürül a sebekből. A kezelő orvos nagyon szűkszavúan csak annyit mondott, hogy ez természetes, és majd el fog múlni, de nem mondja meg, hogy miért van és meddig fog tartani. Különös tekintettel arra, hogy a mennyiség elfogadható-e,mire lehet ebből következtetni, lehet-e a mennyiségét befolyásolni.. A műtét május 11-én volt.

        Dr. Tömösváry Zoltán válasza a nőgyógyászati műtét témában

        Tisztelt Hölgyem! A nyirokcsomó eltávolítás után a nyirokvezetékekből még bő váladékozás előfordulhat. A nyirokerek a vénákhoz hasonlóak, összegyűjtik a szervek körüli folyadékot és a nagy hasi vénába viszik. Nyirokcsomó eltávolításnál ezen nyirokerek sérülése vezet nyirokkeringési zavarhoz. A nyirok mennyisége várhatóan folyamatosan csökkenni fog, amint a műtét után a mozgást is elkezdi, ez a folyamat javulni fog. Létezik nyirokkeringést fokozó torna is! A gond az, hogy ez a váladék legyengítheti a szervezetet, bő folyadékbevitellel és fehérjedús táplálkozással illetve vas és vitaminpótlással a szövődmények csökkenthetők. Jobbulást kíván:


        Dr. Tömösváry Zoltán
        Szülész-nőgyógyász

        Dr. Tömösváry Zoltán

        Kérdés: 2011. május 25., 20:51; Megválaszolva: 2011. május 31., 08:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: