• SOS

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor úr Az utolsó menstruációm novemberben volt.Idén lesz 3 éve hogy először megjött de eddig sosem volt rendszeres a havi vérzésem.Volt már rá példa hogy 4-5 hónapig nem volt semmi.Januárban elmentem nőgyógyászhoz elmondtam hogy mi a panasz megultrahangoztak és azt mondták hogy a petefészkem körül tüszők vannak de ez nem befolyásol semmit sem és hogy vérvétel után ha minden rendben lesz megkapom a fogamzásgátlót amitől majd be kell hogy álljon.Megvolt a vérvétel vissza mentem az orvoshoz felírta a gyógyszert mert mindent rendben talált semmi vizsgálatom nem volt és azt mondta hogy várjam meg hogy megjöjjön és kezdjem el szedni a tablettákat.Csak az a gond hogy azóta sem jött meg.Csináltam már 2 terhességi tesztet is és az jött ki hogy nem vagyok terhes.Szóval nem tudom hogy miért nem jön meg nekem lassan már 6 hónapja.Kérem segítsen mert már nem tudom hogy mi tévő legyek.

        Dr. Deli Tamás válasza a menstruáció témában

        Kedves Kérdező! A vérzés kimaradása (amenorrhoea) bizonyos esetekben lehet normális, élettani jelenség, úgymint: a pubertás előtt, a terhesség és szoptatás időszakában, továbbá a változókor után, azaz a postmenopausalis időszakban. Emellett számos betegség okozhat primer amenorrhoeát (amikor a vérzések a 16. - mások szerint 18. - életévig egyáltalán nem jelentkeznek) vagy secunder amenorrhoeát (amikor volt már menses, de a pubertás utáni időszakban 3 hónapnál hosszabb ideig nem jelentkezik vérzés). Ennél rövidebb egyszeri vérzéskésés egyébként panaszmentes esetben semmilyen orvosi kivizsgálást nem igényel. Nyilván más a helyzet, ha a vérzés rendszerint csak 2-3 havonta jelentkezik. A primer vagy secunder amenorrhoea oka a hypothalamus-hypophysis-petefészek-méh-hüvely női nemi működést meghatározó hormonális és nemi szervi tengely valamely szintjén fellépő betegség, esetleg az ezen tengely szerveinek működését kórosan befolyásoló más endokrin (hormontermelő) szerv kóros működése lehet. Pusztán példaképpen említve néhány lehetséges amenorrhoeához vezető betegséget: - hypothalamus szintjén: chronicus functionalis hypothalamicus anovulatio pl. stressz, fizikai megterhelés, súlyos betegség, álmatlanság stb. miatt; nutritiós amenorrhoea; álterhesség; Kallmann-syndroma; tumor; stb. - hypophysis szintjén: Laron-syndroma, Sheehan-syndroma, Simmonds-kór, hypophysis adenomák, pl. prolactinoma stb. - petefészek szintjén: gonád dysgenesisek (pl. Turner-, Swyer-syndroma stb.), resistens ovarium syndroma, korai ovarium kimerülés, polycystás ovarium syndroma, hyperthecosis ovarii, hormontermelő petefészek daganatok/cysták - méh és hüvely szintjén: fejlődési rendellenességek (pl. Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndroma, cervix aplasia, hymen atresia stb.), Asherman-syndroma, conglutinatio cervicis uteri, méhnyakat elzáró cervicalis myoma vagy endometrialis polyp, genitalis tbc stb. - endokrin (hormonális) betegségek: hyperprolactinaemia, hypo- és hyperthyreosis, Cushing- és Addison-kór, pancreas dysfunctio, hyperandrogenismus stb. - egyéb okok: postpill amenorrhoea, kemoterápia és sugárterápia utáni amenorrhoea, egyes gyógyszerek okozta amenorrhoea. Az ok kivizsgálása részletes orvosi (nőgyógyászati, endokrinológiai, belgyógyászati stb.) vizsgálatot igényel, melynek része lehet általános és nőgyógyászati fizikális vizsgálat és részletes kórelőzmény-felvétel, labor- (pl. hormon-, vércukor-, inzulin- stb.) vizsgálat, képalkotó vizsgálat (ultrahang, MRI, CT), invazív műtéti jellegű vizsgálatok (hysteroscopia, laparoscopia), szövettani vizsgálat (pl. petefészek biopszia), genetikai vizsgálatok stb. A kezelés a felderített októl függ, az egyes háttérben álló betegségek esetében más és más, ez szintén a fent felsorolt szakemberek irányításával történik. Mindezeket figyelembe véve természetesen nem javasolhatok mást: keresse fel orvosát, hogy a megfelelő kivizsgálás elindulhasson. A kivizsgálást érdemes speciális nőgyógyászati endokrinológiai szakrendelésen végezni - ide kérjen beutalót körzeti nőgyógyászától vagy háziorvosától!


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. május 19., 19:29; Megválaszolva: 2011. május 22., 21:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: