• Reménytelen

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Januárban volt egy teljes méh és petefészek gyulladásom. Kicsit utána olvasva utólag gondolva a többszöri chlamydia miatt alakult ki. Az orvos nem kérdezett rá,korábban volt-e. Kaptam rá Nidolt meg hüvelykúpot, rá egy hétre pedig antibiotikumot is. Az antibiotikumot 5 napig kellett szednem, a görcsoldót jó sokáig. Nem mondott a nőgyógyász semmit arról hogy mire vigyázzak, vagy mi okozhatta a problémát. Azóta is kaptam már gomba ellen hüvelykúpot. Az a baj, hogy máig állnak fent problémák.Csomós fehér folyás, nincs szaga, állandó és sok. Nem teljesen olyan mint amikor chlamydiás voltam. Mit tegyek vele? (még infók: visszaváltottam azóta az eredeti fogamzásgátlómra, hátha az újtól van, februárban még igen, most már nincsenek görcsös fájdalmaim)

        Dr. Deli Tamás válasza a nőgyógyászati kérdés témában

        Tisztelt Kérdező! A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább: - tartós vagy ismételt antibiotikumszedés - túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb. - ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer-(latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb. - túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH - nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.) - szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés - krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb. - nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.) - méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés - cukorbetegség - immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (!), AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb. - egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a viszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni. A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja), a hüvelyfóra (Lactobacillus készítmények), hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac), ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. május 18., 22:59; Megválaszolva: 2011. május 20., 21:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: