• Segítség kérése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor ur/doktor no A segítségét szeretném kérni.A problémám lassan két éve augusztusban kezdodott.Parszor elofordult,hogy kevés ruhában voltam kint a hidegben abban az évben,ugyhogy felfázhattam tobbszor.Ugy kezdodott,hogy állandoan azt éreztem,hogy pisilés után nem urulok ki teljesen.Aztán egy-két hétre rá egyik pillanatrol a másikra elvesztettem a sexuális igényemet,nem éreztem nemi vágyat.Nem értettem miért,teljesen kétségbe estem.Aztán elmentem urologushoz,Baktériumot,gennyet,vért talált a vizeletemben.Antibiotikumokat szedtem rá.Aztán huvelyfolyásom is lett,és a huvelyváladéknak és a kulso nemi szervemnek is buzos szaga lett,enyhe tompa fájdalmat éreztem az alhasamban.Elmentem nogyogyászhoz.Huvelykupt,antibiotikumot irt fel.Kozben kialakult egy állando fájdalomérzet a huvelytornácomnál,hugycsovemnél.Allandoan fáj,olyan érzés mint például az ideggyulladás vagy az inygyulladás.Egyik orvostol a másikig jártam.Mindenhol csak huvelykupokat,krémeket,antibiotikumokat irtak fel,de nem mulasztották el a fertozést,amit, a tenyésztés alapján kiderul,hogy az Escherichia coli baktérium okoz,és a buzos szagot is ez okozza.Egyik orvos sem tudta megmondani,hogy mi okozza az állando fájdalmat a huvelytornácnál és a hugycsovemnél.Voltam holyagtukrozésen is,de nem derult ki semmi.2010 március végén 6 cm-es cysztát operáltak ki laparoszkopiaval a jobb petefészkemrol.Azt mondták,hogy van még ott egy kisebb cyszta is,de azt csak akkor veszik ki,ha megno.Mindekozben a huvelygyulladás és az állando fájdalom fennált.Hat hétig csináltam tengerisos ulofurdot minden nap,de nem segitett.Nyaron elmentem a Vargha Gyogymod Intézetbe ideg-inger terápiára.Négy honapon kersztul kétszer egy héten jártam kezelésekre.Nagyon sokba kerult.Enyhitett a fájdalmon,a fertozés nem szunt meg,és novemberben eros fájdalmat kezdtem érezni az alhasamban,és véreztem is.Elmentem nogyogyászhoz,kiderult,hogy méhnyakcsatorna gyulladásom és méhszájsebem is van.Lapisszal ecsetelt.Antibiotikumot szedtem,de nem segitett.Az alhasi fájdalmon enyhitett,de a tobbi tunet megmaradt.Aztán decemberben elmentem egy természetgyogyászhoz.Méregtelenito teakeveréket máriatovis kivonattal,táplálékkiegészitoket:yucca,echinacea,aloe vera,gape fruit kivonat,probiotikum,papaya,flavin7,homoktovis,fokhagyma kapszula vettem nála.Három honapig csináltam a Candida diétát.Rozsa-.levendula illoolajjal majd citrom illoolajjal végeztem huvelyoblitést.Kakukkfu és citromfu illoolajos ulofurdot csinálok szinte minden nap.Enyhitett a fájdalmon a kura,de nem szuntette meg és a fertozést sem. Egy honapja elmentem egy másik természetgyogyászhoz is.O kvantumgyogyitással is foglalkozik.Tole NES HEALTH Informácios cseppeket vettem.Még nem nagyon érzek javulást. Mitol lehet az állando fájdalom a huvelytornácnál,hugycsonél?Miért nem tudom megszuntetni az E-colit?Hogyan gyogyulhatnék meg? Koszonom a választ.

        Dr. Deli Tamás válasza a gát- és alhasi fájdalom témában

        Tisztelt Kérdező! Alább 3 dologról szeretnék kissé részletesebben írni Önnek: 1. visszatérő hüvelyfertőzés, 2. a szexuális vágy csökkenése, 3. a hüvelybemenet és a szex fájdalmas volta. Ad 1. A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább: - tartós vagy ismételt antibiotikumszedés - túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb. - ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer-(latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb. - túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH - nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.) - szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés - krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb. - nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.) - méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés - cukorbetegség - immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (!), AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb. - egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a viszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni. A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja), a hüvelyfóra (Lactobacillus készítmények), hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac), ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű. Ad 2. - ezt a klimax utáni panaszokra írtam egyszer össze, de az Ön életkorában is igaz belőle sok minden, érdemes elolvasnia. A szexuális vágy csökkenésének oka az Ön életkorában egyrészt a menopauza bekövetkezte utáni alacsonyabb hormonszintek kialakulása lehet, ennek mind pszichés, mind testi (pl. hüvelyszárazság és emiatt fájdalmasabb közösülés) következményeivel, másrészt lelki okok lehetnek a háttérben. Esetleg tartós gyógyszerszedés is okozhat ilyen panaszt, bár ilyesmit kérdésében nem említett. A szóba jövő kezelési módok: - Számos vágyfokozóként ismert étel, zöldség, gyümölcs, füszer, természetes készítmény ismert (ilyesmiket akár gyógynövényboltokban is tudnak ajánlani, pl. Afrodiana kapszula stb.), de ezeknek orvosi szempontból általában nem bizonyított a hatása, viszont legtöbbször orvosi közreműködést sem igényelnek. - Ha esetleg tartósan szed valamilyen gyógyszert, az is okozhat libidócsökkenést (antidepresszánsok, kemoterapeutikumok stb.), ezek további szükségességét orvosával kell egyeztetni. - A hüvely szárazságát Ovestin krém csökkentheti, vény nélkül kapható. - Szükséges lehet hormonpótló kezelésre, ez egy menopauza szakrendelésen keresztül indítható el. - Párterápia, szexuálterápia szintén javíthat a helyzeten. - A bupropion nevű gyógyszer jótékony hatású lehet a libidóra, szükségességét, alkalmazhatóságát pszichiáter szakorvos bírálhatja el. Ad 3. A hüvely és gát izmainak görcsös megfeszülése (vaginismus) illetve a fájdalmas, nehezített közösülés (dyspareunia) az, amivel az Ön esetében szemben állunk. Ezeknek testi és lelki okai lehetnek. A testi okok valamelyikének fennállása a kezelést is meghatározza, ezek felderítéséhez mindenképpen nőgyógyászati vizsgálat szükséges. Ilyen lehetséges okok: hüvelyi vagy szeméremtesti gyulladás (gomba ellenes szer vagy antibiotikus kezelés szükséges); hüvelyi vagy szeméremtesti allergia (pl. óvszerre); a hüvely szárazsága nem elegendő ösztrogén (nem megfelelő fogamzásgátló használata, változókor, szülés utáni állapot) vagy nem megfelelő nedvesedés (nem kielégítő előjáték - síkosító segíthet) miatt; hüvely veleszületett vagy szerzett szűkülete (pl. szülést utáni gátvarrás vagy egyéb műtét, sérülés miatt); endometriosis, petefészekciszta, kismedencei gyulladást vagy műtétet követő összenövések. A lelki ok gyakran korai negatív szexuális élményre, fájdalomra, a szüzesség elvesztésétől való félelemre, a teherbe eséstől való félelemre stb. vezethető vissza, mely első lépésben a partnerrel való őszinte beszélgetéssel, második lépésben pedig szakember segítségével (pszichoterapeuta vagy szexuálterapeuta) oldható meg. Javaslok tehát egy nőgyógyászati vizsgálatot, ha az negatív eredménnyel zárul, az esetleges lelki okokat kell őszintén átgondolniuk, átbeszélniük Megemlítem még itt a vulvodyniát, mely a hüvelybemenet égő érzését takarja, ami minden kezelésnek ellenáll - ezt erős fájdalomcsillapítóval, de akár műtéttel is szükséges lehet kezelni. Erre vonatkozóan nőgyógyásza szolgálhat részletes információval. Jobbulást kívánok!


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. május 15., 18:30; Megválaszolva: 2011. május 18., 06:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: