• Endometriózis - vetélés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Fél éve laparoszkópia segítségével eltávolítottak az egyik petefészkemből egy csokoládécisztát. (A CA125 értékem a műtét előtt 75 volt.) A műtét során a hasüregben láttak még endometriózisos csomókat, amelyeket azonban nem kezeltek sehogy, hanem ott maradtak. Azóta is "dolgoznak" odabent. Különösebb fájdalmaim nincsenek, időnként a vizelet- és székletürítésnél fáj egy kicsit a hasam. Babát szeretnénk. A műtét előtt volt már egy kémiai terhességem, a műtét után egy majdnem 6 hétig tartó terhesség, amely missed ab-al végződött, műszeresen fejezték be. Idén tavasszal ismét egy kémiai terhesség. Szerencsére úgy tűnik, hogy elég könnyen teherbe esem, de valamiért nem maradnak meg a babák. Olvastam olyan orvosi véleményt, hogy az endometriózis jelenléte a szervezetben már önmagában elég ahhoz, hogy a terhesség ne jöjjön létre, vagy ha létrejött, megszakadjon. Nem az összenövések, gyulladások miatti elzáródásokra, stb. gondolok, hanem bizonyos kevésbé ismert, az endometriózissal összefüggő biológiai, kémiai folyamatok hatására megy el a baba. Lehetséges, hogy ez lenne az oka a vetéléseknek? Hormonjaim rendben vannak, átjárható vagyok, méh egészséges, pajzsmirigy rendben, cukor, inzulin érték rendben, sárgatest elégtelenségem nincsen, de szoktam Duphastont kapni a terhességek elején. A méhnyálkahártya talán néha picit vékony, középidőben kb. 7 mm, ennek az okát nem tudom. A férjemmel minden rendben van, korábban volt baktérium a spermában, de amióta nincsen, azóta is volt már vetélés. A CA125 értéke jelenleg 24, a felső határ úgy tudom 21. Köszönettel: BM

        Dr. Deli Tamás válasza a vetélés, endometriózis témában

        Kedves BM! Bocsánat, hogy egy pár nap késéssel válaszolok, de igyekeztem utánanézni a kérdéseinek, mert nem egyértelműek a válaszok a tudomány jelen állása szerint, emellett szemmel láthatóan Ön is felkészülten tette fel a kérdéseit. A válasznál elsősorban a pár hónapja legújabb kiadásában megjelentetett, egyik legátfogóbb amerikai nőgyógyászati endokrinológia könyvre hivatkoznék (Fritz, Speroff: Clinical gynecologic endocrinology and infertility, Lippincott, Williams and Wilkins). E szerint az endometriosisban az átlagosnál nagyobb gyakoriságú meddőség egyik oka a mechanikai (főleg petevezető-károsodás miatti) ok, azonban valóban létezik / feltételeznek egyéb faktorokat, melyek gátolják a méhkürt funkcióját, a beágyazódást és a méhnyálkahártya funcióját. Az ezért felelőssé tehető vegyületek prosztaglandinok, metalloproteinázok, citokinek, kemokinek. További vizsgálatok (IVF-es terhességek, plusz petesejtadományozásból származó terhességek vizsgálata) azt mutatták, hogy feltehetően mégsem a méhnyálkahártya fogadókészségével, hanem inkább a zigóta megtapadási, beágyazódási képességével lehet a gond. Számtalan hormont, növekedési faktort, citokint és egyéb molekulát vizsgálva nem találtak pontosan megfogható okot a különbségre, de bizonyos kitapadási (adhéziós) faktorok, enzimek, steroid receptorok génátíródásában van különbség - ezek a különbségek azonban, úgy tűnik, az asszisztált reprodukciós technikákkal leküzdhetőek. Önnél azonban nem is a teherbe esés, hanem a terhesség megtartása tűnik problémásnak. Ezzel kapcsolatos régebbi vizsgálatok ugyan gyakoribb koraterhességi veszteséget írtak le endometriosisos nőknél, az újabb, pontosabban tervezett vizsgálatok azonban azt találták, hogy nincs különbség a kezelt és nem kezelt endometriosisos betegek korai vetéléseinek gyakoriságában (szintén a fent említett könyv alapján). Az ismételt vetélések azonban alapos kivizsgálást indokolnak - amint leírta, ezek egy tésze már Önnál megtörtént, anatómiai, endokrinológiai és anyagcsaere okokat kizártak, illetve a férjét is vizsgálták. Lehet azonban más ok is az ismételt vetélések hátterében, pl. igen gyakram fokozott trombóziskészséget vagy valamilyen immunológiai okot találunk, esetleg egy tartósan fennálló fertőzés, továbbá genetikai/kromoszomális rendellenesség is okozhat vetélést - ezeket mindenképpen érdemes volna még kivizsgáltatnia. Ezzel kapcsolatban nem szeretnék további részleteket leírni - hadd ajánljam egy pont ezzel foglalkozó, 3 cikkből álló írásomat, ami részletezi a visszatérő, ún. habitualis vetélés lehetséges okait. Ezt megtalálja a www.drdelitamas.hu weboldalamon a szakmai újsonságok között. A 24-es CA-125 jó, 35 a normál érték felső határa. Szerintem a következő lépés a visszatérő vetélés eddig még nem vizsgált okainak kizárása. Ehhez és a teherbe eséshez, terhességhez sok sikert kívánok!


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. május 11., 16:09; Megválaszolva: 2011. május 18., 14:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: