• Hiperprolaktémia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor Úr! A nagylányom nyáron lesz 17 éves. Rendszertelen menstruációja miatt kivizsgáláson voltunk. Nőgyógyászati vizsgálat, nőgyógyászati ultrahang, teljes vérkép, hormonvizsgálat, citológia. A citológia: negatív. Az ultrahang vizsgálatkor: pco-s petefészkek. A vérkép rendben. A hormon vizsgálat eredményei: > TSH:2.020mlU/l > Szabad T4:17.110pmol/l > Szabad T3: 6.640pmol/l > FSH:6.830U/l > LH: 16.580U/l > Eosztraidol: 324.500pmol/l > Progeszteron:3.80nmol/l > Tesztoszteron:0.995nmol/l > prolaktin:referencia tartománya: 102.000-496.000 mért érték: 652.800 A megemelkedett prolaktin szint miatt, tovább küldtek ideggyógyászatra,hiperprolaktémiával. Az ideggyógyász a vizsgálat során rendben talált mindent, véleménye szerint 99%, hogy egy MRI vizsgálat is negatív eredményt mutatna az agyalapi mirigy jóindulatú daganata tekintetében, de azért menjünk el egy MRI-re. Nőgyógyászt is váltottunk ő már teljesen indokolatlannak tartja ezt a vizsgálatot. Fogamzás gátlót írt fel a cisztás petefészkek rendezésére, és fél év múlva nézetne újra egy prolaktin szintet. A kérdésem az volna, hogy a doktor Úr véleménye szerint valóban szükség lehet az MRI vizsgálatra? Én azt olvastam, hogy a prolaktin szintet többször szokták nézni ilyen esetben, és ha ismételten magasabb akkor javasolják az MRI vizsgálatát. Válaszát tisztelettel köszönöm: V-né

        Dr. Deli Tamás válasza a vérzészavar témában

        Tisztelt Hölgyem! Ha nem is fél év múlva, hanem valamivel hamarabb, de én is hasonlóan járnék el: a mérsékelt hyperprolactinaemiát ismételt prolaktinszinttel kell kontrollálni, ha adott mértéket elérően magas, el kell végezni a sella MRI-t. A PCOS-re a megfelelően kiválaszott fogamzásgátló megfelelő (esetleg érdemes még ellenőrizni a cukoranyagcserét - cukorterheléses vizsgálat inzulinnal), mert PCOS-ben gyakran az is rendellenes.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. május 10., 12:38; Megválaszolva: 2011. május 12., 12:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: