• Hormonzavar ?Kell aggódjak?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 27éves vagyok, 2008ban született egy gyermekem.Ezen kívül volt már egy terhességem, de ott műv megszakítás volt(2006ban) Január óta nem szedek fog.gátlót. Az abbahagyás óta ez az 5. hónap és több problémám is jelentkezett. Rendszertelem menstruáció,24 és 42 nap között változik a ciklusom hossza azóta, sosem egyfoma. Jelenleg is már a 33. napon vagyok és ma se jött meg. Terhes nem vagyok, minden hónapom ugy telik, hogy tesztelek mert azt hisezm terhes vagyok de nem. 3 hónapig ugyan óvszerrel védekeztünk, de már 2 ciklus óta nem. A másik ami azóta jelentkezett, a húsundor. Periodikusan minden hónapban előjön, undorodom tőle nem tudom megenni, ha megeszem bélgörcsöm lesz.Utána ahogy ez elmúlik, akkor meg kívánom és eszem. Nem tudom van e össezfüggés a kettő kközött. Hormonzavar lehet??Ha az akkor milyen kúra után áll be a ciklus? Idén ha babát akarunk mennyi idő mig ez rendeződik?És még az érdekelne, hogy mitől lehet ez, hisz már 2 terhességem volt. A lányom a gyógyszer elhagyása után első hónapban fogant, problémamentes terhesség és hüvelyi szülésem volt. A héten megyek orvoshoz. Nagyon várom válaszát,előre is köszönöm!

        Dr. Deli Tamás válasza a vérzészavar témában

        Tisztelt Hölgyem! Annak eldöntésére, hogy hormonális háttere van-e panaszainak, vérvételből történő hormonvizsgálat szükséges - erre a ciklus adott napján kell sort keríteni. Ezzel kapcsolatban nőgyógyászát, méginkább beutalóval nőgyógyászati endokrinológiai szakrendelést érdemes felkeresni. (A ciklus elején egyébkéntösztrogént, progeszteront, gonadotropinokat, TSH-t, prolaktint, androgéneket érdemes ebből a célból levenni.) Mivel a rendetlen ciklusok hátterében szabálytalan vagy hiányzó peteérés is lehet, a peteérés hormonális igazolása is fontos, különösen, hogy terhességet terveznek, hiszen ha ez derül ki a háttétben, a gyógyszeres peteérés-serkentés részben a ciklus beállítását is segítheti, de a teherbe eséshez pedig feltétlenül szükséges lehet. (E célból a ciklus második felének adott napján progeszteronvizsgálat kell.) A húsundor szerintem nem függ össze szorosan a nőgyógysászeti problémával, esetleg ezzel kapcsolatban forduljon háziorvosához. Sok sikert, mielőbbi könnyű teherbe esést kívánok!


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. május 09., 14:26; Megválaszolva: 2011. május 17., 14:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: