• Betadine kúppal kezelhető-e a Candida?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretném megkérdezni, hogy a betadine kúppal lehet-e hatékonyan kezelni a candida albicans okozta hüvelyfertőzést? Megmondom őszintén, én már mindenféle kúpot használtam, mikor 1,5 évig folyamatos fertőzésem volt, és állandóan a doktorhoz mászkáltam vele (hol kimutatta a kenetvizsgálat, hol nem a gombát), de a direkt gombára írt kúpok és krémek (Canesten combi, Pimafucin, Pimafucort, Gynazol, Pevaryl G.) csak ideiglenesen segítettek, inkább a hosszú gyógyszeres (Mycosist Gyno, Flucohexal) kezelések, és a fogamzásgátló szüneteltetése hoztak megoldást a problémámra fél éve. Mintha megint éreznék tüneteket, de nagyon enyhén: kezdődő folyás, enyhe viszketés, már felismerem a tüneteket. Ha a kenettenyésztésem megint gombát mutatna, akkor használhatom a betadin kúpot? Rendszeres, mondjuk havi pár napos használata jelenthet problémát, vagy nem ártalmas? Olcsóbb, mint a "csodaszerek", amik nem sokat segítettek, és utána tejsavbacis visszatelepítést is végeznék.

        WEBBeteg szakértő válasza a hüvelygomba, Candida, Betadine témában

        A Betadine nem rossz, mert elvileg minden kórokozót kiírt a hüvelyből csak az a baj, hogy a rossz bacikat egyaránt a jó bacikkal. Amikor meg az ember meggyógyult, akkor nem feltétlenül a jó bacik szaporodnak el megint, hanem lehet, hogy a rosszak, vagy éppen a gombák. Szerintem nem a Betadine kezelés kellene, van helyette más, amit érdemes lenne kipróbálni.

         Fontos, hogy a partnert ill. partnereket is kezeljük. Ezért mindig kérjen a nőgyógyásztól a partner(ek)nek is kezelést. Általában ez helyi készítményként elégséges, de mindig fontos, mert a folyások nagy része a férfiaknak semmiféle panaszt nem okoz, de a nőknek állandó és visszatérő panaszokat tudnak okozni, ha rendszeresen visszakapják a fertőzést. Érdemes ugyanolyan készítményt használniuk mind a kettőjüknek. Ez azért fontos, mert a szexuális élet során bizonyos, hogy mind a kettőjüknek ugyanolyan kórokozó van a szervezetében. Tehát, ha az egyik félnek nem múlt el a kezelés hatására a panasza, akkor vissza kell menni az orvoshoz és újból egy másik kezelést kérni, mert különben újra kettőjüknek előjönnek a panaszok, vagy állandó krónikus fertőzés alakul ki. Ma már a cégek a különböző hüvelykúpokból ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó külsőleg használható készítményeket pl. krémeket is forgalomba hoznak.

        Folyás kialakulhat partnerváltás során, idegen WC használata után, uszoda, folyó vagy állóvízben való fürdés után, ill. szolárium használata után. Sőt a normál menstruációs ciklus során a menzesz előtti két hétben a hormonhatások úgy alakulnak, hogy a hüvelyben nő a pH és ekkor is fertőzés alakulhat ki, úgy hogy a belső hüvelyflóra valamelyik tagja túlszaporodik és folyást okoz. A szexuális élet során, ha a hüvelyben marad az ondó, akkor mivel az egy lúgos folyadék, kifolyása esetén átalakítja a savas pH-t a lúgos irányba és segít a fertőzés kialakulására arra hajlamos egyénekben. Terhesség alatt is gyakori a folyás, mert ilyenkor is a hüvely pH tartománya eltolódik a lúgos tartományba és ez is elindíthatja a folyás kialakulását.

        Tehát bármilyen hatásra, ha a hüvelyben uralkodó savas pH eltolódik a lúgos tartományba, elősegíthetik bizonyos mikroorganizmusok elszaporodását. Ha elszaporodtak, akkor már kialakulhat a fertőzés.

        A megelőzés lényege, hogy a hüvely pH-ját rendszeresen vissza kell állítani a savas pH tartományba. Ezt legegyszerűbben a hüvelyöblítéssel lehet megoldani. Aki folyásra hajlamos, de tulajdonképpen bárki számára, ajánlatos rendszeresen kiöblíteni a hüvelyt valamilyen savas (tejsavas) oldattal. Ehhez a gyógyszertárakban lehet kapni pl. Tantum Rosa vagy Lactacyd Femina nevű hüvely irrigátort. A használata egyszerű. A tartályba koncetnrált tejsavat kell tenni majd az oldatot felönteni langyos vízzel, és az applikátor rácsatlakozása után az applikátort be kell helyezni a hüvelybe és alaposan kiöblíteni a hüvelyt. Egy alkalommal akár többször is, tehát több flakonnal is lehet hüvelyt öblíteni. Nagyon fontos, hogy sohase szexuális élet előtt alkalmazzuk, mert akkor nagyon száraz lesz a hüvely, amitől fájdalmas lesz a közösülés. Szexuális aktus után viszont nemcsak lehet, de az állandó folyásos panaszokkal küszködőknek javasolt is elvégezni. Ezáltal el lehet kerülni a rendszeres orvoshoz járást.


         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-01 09:27:43; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 09:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: