• Állandó kisajkak összenövése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        3 éves kislányomnak fél éves kora óta többször összenőttek a kisajkai. Olyankor általában viszketni is szokott neki, és van hogy fájdalmas a vizelése. A é év alatt 4 gyermeknőgyógyásznál is jártunk, és mindig szétszedték neki. Legutoljára érzéstelenítő nélkül, ami elég nagy traumát okozott neki, ráadásul 2 nap múlva ugyanúgy össze is tapadt. A kislányom már ott tart, hogy alig engedi meg nekem, hogy egyáltalán megmossam, mert fél a fájdalomtól. Nagyon kétségbe vagyok esve, nem tudom mitévő legyek. Olvastam itt egy válaszban, hogy ösztrogén tartalmú krémmel is lehetne kenegetni. Ezt idáig egyik orvos sem mondta nekem. Lehetne erről bővebbet megtudnom? Mi a krém neve, recept nélkül kapható-e, hogyan kell kenegetni, naponta hányszor és meg van-e határozva, hogy hány napig használható a krém? Várom szíves válaszát!

        Dr. Deli Tamás válasza a kisajak összenövés témában

        Tisztelt Hölgyem! A kisgyermekkori kisajak-összetapadás (labialis adhaesio) oka az átmeneti ösztrogénhiány, mértéke változó lehet. 3 lehetséges kezelési mód van. Ha nem okoz panaszt (vizelési nehézség, visszatéró hüvelygyulladás/-fertőzés, fájdalom), akkor várni is lehet, 6-18 hónap alatt spontán is megoldódik. Szét lehet mechanikusan vélasztani, ekkor helyi érzéstelenítőt (pl. Lidocainos krém) lehet használni, de ilyenkor jó esély van az ismételt összetapadásra. Napi 2x ösztrogénes helyi kezeléssel kb. 2 hét alatt szétválnak a kisajkak, ha csak az összetapadás vonalát kenik, a szeméremtest bebarnulása oldalt a nagyajkaknál nem következik be. Az ismételt összetapadás további 1 hónapos viszonylag neutrális krémmel, pl. cink-oxiddal való helyi kezeléssel megelőzhető (ez nem feltétlen szükséges). Ha nem olyan mértékű az összetapadás, hogy a vizelet teljesen elakad és ezért azonnali mechanikus szétválasztás szükséges, én az Ön helyében az ösztrogénes helyi kezelést választanám. A kezelés előtt mindenképpen lássa nőgyógyász a gyermeket az összetapadás mértékének megítélésére, ő fog javasolni megfelelő készítményt is (ilyen lehet pl. az Ovestin egyébként, ez vény nélküli).


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. május 02., 08:13; Megválaszolva: 2011. május 05., 06:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: