• Gyermekvàllalàs miomàval?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tistelt Doktornö / Ùr! Tanàcstalan vagyok: 2 ès fèl èvig Mirena hormonspiràlom volt, amit nègy hete eltàvolitott a nögyogyàsz, mert a pàrommal gyermeket szeretnènk. A spiràl levètele közben viszont kiderült, hogy van egy 5cm-es miomàm, aminek az eltàvolitàsàt javasolta a terhessèg miatt. Megkèdeztem egy màsik orvost, ö azt tanàcsolta, hogy semmikèpp sem javasolt a mütét, mert a mèheltàvolitàs rizikoja igen nagy ès az estleges terhessèget nem zavarja a mioma.... Nem tudom mit tegyek, lehet hogy a gyermekvàllalàsrol le kell mondanom? Az elsö hàzassàgombol van egy gyönyörü 18 èves lànyom, lehet furcsa, de igy 40èvesen megint szeretnék gyermeket ès a mostani pàrom mindenben tàmogat a lànyommal együtt. Milyen veszèlyekkel szàmolhatok? Elöre is köszönöm vàlaszàt, Tisztelettel :La Bianca Krisztina

        Dr. Deli Tamás válasza a mióma, terhesség témában

        Kedves Krisztina! A válasz a myoma helyzetétől is függ. Ha a méh üregét bedomborítja, az Ön életkorát is figyelembe véve esetleg igen nehéz lehet a teherbe esés, siker esetén fokozott lehet a vetélés, majd a koraszülés, illetve a fekvési rendelleneességek kockázata. Emiatt az eltávolítás javasolt. Ha a méhfalban vagy a méh külső felszínén, viszonylag semleges helyen nőtt a myoma, a vetélési és koraszülési kockázat nagyobb lehet, a myoma esetleg gyorsan nőni kezdhet a terhesség alatt, komplikációkat okozva, de ekkor az eltávolítás nem feltétlen szükséges. A műtét jellege és szövődményei az elhelyezkedéstől nagyban függnek, ezekről - ha jól értettem - orvosai részletesen tájékoztatták. Fentieket átgondolva és orvosaival ismét konzultálva remélem, ma legjobb döntést tudják meghozni - utána pedig egy sikeres terhességet kívánok!


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. április 26., 08:17; Megválaszolva: 2011. április 28., 07:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: