• Kismedence Mr eredménye

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor Úr/Nő ! 4éve nem esek teherbe, és 3 éve erős görcseim vannak menseskor. Az Mr eredményem: Az uterus anteflectalt, 61 x 39 mm-es, az endometrium mérsékelten kiszélesedett, kb. 10 mm-es. A petefészek norm. nagyságúak, bennük mindkét oldalon apró cyszták ábrázolódnak. Baloldalon a petefészekben kb. 15 mm-es, a T2 és T1 mérésen magas intenzitású, az intravénás kontrasztanyagot halmozó, a zsírelnyomásos mérésen elnyomható, kevés zsírt is tartalmazó 7 mm-es terime látható, mely felveti a terratogén eredetű tu. lehetőségét. Az uterus dorsalis fala kissé inhomogén, a kontrasztanyagot halmozza, de határozott körülírt eltérés benne nem különül el. A rectumon a ventralis falon körülírtan az endometriosis a lumen felé terjed. Vélemény: a bal petefészekben látott t terime elsősorban dermoid tu.-ra utal. Az endometriosis nagy valószínűséggel az uterus dorsalis falát és a rectumot is érinti. Az uterusban kevés folyadék retentio. Mit jelentenek ezek? Köszönettel: Kiss Ildikó

        Dr. Deli Tamás válasza a meddőség, teratogén tumor témában

        Kedves Ildikó! A lelet alapján az MR vizsgálatra azért került sor, mert Önnél az endometriosis nevű betegséget, annak is a női nemi szerveken túli megjelenését gyanították. endometriosis és tünetei" >Endometriosisban a méh üregén kívül egyéb, nem normális helyen levő méhnyálkahártya jelenik meg, ami a hormonális változásokat követi, menseskor lelökődik és vérzést, erős, fájdalmat, görcsölést okoz. A lelet alapján Önnél a méh hátsó falát és a végbelet is érinti ez a betegség. Ettől függetlenül pedig a petefészkében egy dermoidnak nevezett, általában nem rosszindulatú kisebb daganatot is leír a lelet. Ennek vagy átmeneti utánkövetése, vagy műtéti eltávolítása indokolt. A lelet alapján a további kezelést és tennivalókat kezelőorvosával kell megbeszélnie.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. április 24., 09:54; Megválaszolva: 2011. április 25., 06:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: