• HPV

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A volt páromnak condlyimomája va, szemölcsökkel a péniszén. Emiatt én is elmentem az orvoshoz. Hordozom a HPV vírust, a nőgyógyászom szerint nincs baj, rendszeres rákszűrest javasolt. Kérdésem a következő: mivel lehet később jön ki a szemölcs,már ha kijön, honnan tudom azt, hogy a méhemnél vagy a méhszájnál kijöttek-e a szemölcsök. Ég, fáj,viszket, szúr? Esetleg a folyással lehet gond? Ráadásul endometriózisom is van, nemrég hagytam abba a régi fogamzásgátlót és még nem kezdtem el az újat. Bízom benne, hogy a folyásom a hormon megvonásától olyan, amilyen, és semmiféle szemölcs nem keletkezik odabenn. Pedig még biztos olyan lesz egy darabig, mivel nemsokára megjön a menstruációm és akkor fogom elkezdeni az újat. A másik kérdésem: egy legjobb barátnőm kb. 10 évvel ezelőtt védekezés nélkül volt egy férfival, ilyen egyszeri alkalom lehetett szerintem. Mi az esélye annak, hogy esetleg HIV-vel fertőzött? Még nem mert elmenni ilyen tesztre. Van esélye annak, hogy 10 év alatt semmi tünete nincs neki? Köszönöm

        Dr. Deli Tamás válasza a HPV témában

        Tisztelt Hölgyem! A méhnyak HPV okozta elváltozása panaszt, tünetet nem okoz (csak már túl későn, ha méhnyakrák van), ezért fontos a rendszsres nőgyógyászati vizsgálat. Barátnője HIV fertőzésének esélye attól függ, HIV fertőzött-e a férfi. Ha biztosan igen, nagy az esély. Ha nem tudjuk, Magyarországon kicsi az esély, mert ritka a HIV pozitivitás, de ha a barátnője pl. valahol Közép-Afrikában volt együtt egy helyi lakossal, az esélyei sokkal rosszabbak. Ige,lehet, hogy 10 évig nincs tünete a HIV pozitivitásnak.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. április 16., 20:37; Megválaszolva: 2011. április 20., 21:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: