• PCOS, egyéb gondok...

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr! Segítséget szeretnék kérni a problémám megoldásában Öntől. Március közepén elmentem nőgyógyászhoz, mivel január10-én menstruáltam utoljára. (Egyébként még nyáron is, és ősszel is volt egy alkalom mikor 1 havi kimaradt, de a következő rendesen megjött) Vizsgálat után hüvelyi UH.n kimutatták a PCO- jellegű petefészket, ezért laborba küldtek. Norcolut-al sikerült a menstruációmat meghozni, így a 3. ciklusnapon végzett vérvételből (terheléses cukor- és inzulin vizsgálattal együtt) a következő eredmények születtek: Nátrium:143mmol/l, rt:136,145 Kálium:4,6mmol/l, rt:3,5-5,1 Klorid:105mmol/l, rt:98,106 Összfehérje:72g/l, rt:60-87 Albumin: 48g/l, rt:34,48 Koleszterin:4,62mmol/l, rt:<5,20 Triglicerid:1,38mmol/l, rt:<1,70 HDL-Koleszterin: 1,06mmol/l, *A* rt:>1,40 LDL-Koleszterin:2,93mmol/l, rt:<3,00 Aszpartát-aminotranszferáz: 22U/l, rt:<31 Alanin-aminotranszferáz: 24U/l, rt:<31 Alkalikus foszfatáz: 64U/l, rt:<104 Gamma-glutamil transzferáz:21U/l, rt:<32 Össz bilirubin: 5,0umol/l, rt:<21,0 Karbamid (Urea) 4,2mmol/l, rt:2,1-7,1 Kreatinin:80umol/l, rt:53-97 eGFR:>60,0mL/min/tf., Húgysav:273umol/l, rt:145-340 Fehérvérsejt szám: 15,65Giga/L, *M* rt:3,90-11,10 Vvt szám: 4,76T/l, rt:3,88-4,99 Haemoglobin: 147g/l, rt:118,148 Hematokrit: 0,44L/L,rt:0,36-0,44 MCV: 91,4fl, rt:82,0-98,0 MCH: 30,9pg, rt:27,3-32,6 MCHC:338g/l, rt:316-349 RDW-CV:13,2%CV, rt:11,6-13.9 Thrombocyta szám: 286Giga/L, rt:169-358 MPV:11,9fl, *M* rt:8,0-10,0 Hormonok: TSH:4,43mIU/L, *M* rt:0,27-4,20 FT3:6,6pmol/L, rt:3,1-6,8 FT4:17,8pmol/L, rt:12,0-22,0 Prolaktin: 397mIU/L, rt:102-496 Tesztoszteron: 2,05nmol/L, rt:<2,86 SHBG:19,4nmol/L, *A* rt:26,1-110,0 Dehidroepiandroszteron-szulfát: 14,58umol/l, *M* rt:4,02-11,0 FSH: 5,3iu/l, rt: 3,5-12,5 LH: 7,0iu/l, rt:2,4-12,6 Ösztradiol: 164pmol/L, rt:46-607 Glükóz terhelés: 0p: 5,5mmol/l, 30p:6,3mmol/l, 60p:7,9mmol/l, 90p: 5,7mmol/l, 120p:5,8mmol/l, Inzulin terhelés: 0p: 14,8mIU/l, 30p: 59,8mIU/l, 60p: 107mIU/l, 90p: 78,3mIU/l, 120p: 66,7mIU/l, DHEA: 46,9nmol/L *M* rt:7,9-24.8 **rt: referencia tartomány Még egy vérvételem van vissza a 21. ciklusnapon, de az még nem érkezett el, viszont kérem nézze meg az eredményeket, Ön lát-e valami problémát, problémára utaló dolgot az eredmények között. Csak jövő héten megyek vissza a nőgyógyászhoz, viszont szeretnék valamit tudni előbb is, és nem utolsó sorban a több szem többet lát elvén, egy, az enyémtől független orvos véleményére is kíváncsi lennék. Inzulinrezisztencia, diabétesz, PCOS miatt került sor ezekre a vizsgálatokra első sorban. Segítségét, és válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Deli Tamás válasza a PCO témában

        Tisztelt Hölgyem! Diabétesz, inzulinrezisztencia nincs, UH lelete, vérzészavara, mérs. emelkedett androgénszintje alapján PCOS lehet. Kezelés attól függ, tervez-e terhességet vagy sem, illtve van-e peteérés, amit a 21. napi progeszteronszint fog megmutatni.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. április 15., 12:51; Megválaszolva: 2011. április 20., 21:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő! A napokban észleltem, hogy a nagyajkak bal oldalán a leg szélén szemérem domb kezdetétől a hüvely bemenetig érzékeny kis pattanás szerű dudorok vannak egyre jobban kezdet fájni,,kis égő érzést is érzek még kicsi...
        Tisztelt Dr. Úr!! segítséget szeretnék kérni nőgyógyászati leletem értelmezéséhez Has puha betapintható kórós nyomásérzékenység nincs VV.: portion ép hám r nagy uterus sejthető de az incooperábilitás miatt nehezen megitélhető hasi...
        Tisztelt Doktor Úr, Azért fordulok önhöz mivel az elmúlt néhány alkalommal mikor lefeküdtem a párommal vérzés jelentkezett (élénk piros, híg), de semmilyen kellemetlen érzését nem tapasztaltam, és az aktus után azonnal el is múlt....
        Tisztelt Dr . Úr /Nő!! A nőgyógyászati konziliumi leletemhez szeretnék segítséget kérni öntől ez áll rajta : has puha betapintható kóros nyomásérzékenység nincs. VV.:portion ép hám. R-nagy uterus sejthető de az incooperábilitás miatt...
        Ahogy írtam már fent még mindig panaszaim vannak. A műtét helyén jobb oldalon egy pontban fáj. Olyan érzést érzek mint ha a húgyhólyagom kiakarna szakadni, ez ilyen feszítő érzés. Emelni egyáltalán nem tudok. És a jobb oldalon zsibbadó...
        Üdvözlöm. 4 hete kezdtem el fogamzásgátlót szedni. Előtte rengeteget fájt a hasam, leginkább köldök alatt, erősen görcsölt , sokszor nyilalt a méhemtől egész lentig, mint a terhesség utolsó szakaszaban. Sokszor szédültem ezért tesztet...
        Tisztelt Doktor Úr! 2,5 év után tegnap méhnyakrákszűrésen vettem részt. A vizsgálathoz kolposzkópia is tartozott (korábbi rákszűréseken nem emlékszem ilyenre), mely során a következőt találták: "A külső mégszájnál 12 és 6 óra...
        Tisztelt Doktor úr! 3 héttel ezelőtt nőgyógyászati vizsgálaton voltam rendszertelen, megváltozott állagú menstruációs panaszokkal, ahol a hüvelyi ultrahang jobb oldali petefészek cisztát mutatott ki. Sajnos az orvos a ciszta méretét nem...
        Tisztelt dokto úr! Méheltávolításom volt. Kivártuk a férjemmel a hat hetet ahogy kell. Hat hét után szeretkeztünk de szúró fájdalmat éreztem és vérzett de csak addig egy kicsit utána nem volt vérzés. A kérdésem az lenne ez nagy baj?...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő ! Egy pár órája észrevettem , hogy barnás , véres túrós állagú folyásom van. Fájdalmat nem érzek, de diszkomfort érzetem van vizelés után. Május 22-én volt utoljára menstruációm , ami a szokottnál rövidebb volt...