• PCOS, egyéb gondok...

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr! Segítséget szeretnék kérni a problémám megoldásában Öntől. Március közepén elmentem nőgyógyászhoz, mivel január10-én menstruáltam utoljára. (Egyébként még nyáron is, és ősszel is volt egy alkalom mikor 1 havi kimaradt, de a következő rendesen megjött) Vizsgálat után hüvelyi UH.n kimutatták a PCO- jellegű petefészket, ezért laborba küldtek. Norcolut-al sikerült a menstruációmat meghozni, így a 3. ciklusnapon végzett vérvételből (terheléses cukor- és inzulin vizsgálattal együtt) a következő eredmények születtek: Nátrium:143mmol/l, rt:136,145 Kálium:4,6mmol/l, rt:3,5-5,1 Klorid:105mmol/l, rt:98,106 Összfehérje:72g/l, rt:60-87 Albumin: 48g/l, rt:34,48 Koleszterin:4,62mmol/l, rt:<5,20 Triglicerid:1,38mmol/l, rt:<1,70 HDL-Koleszterin: 1,06mmol/l, *A* rt:>1,40 LDL-Koleszterin:2,93mmol/l, rt:<3,00 Aszpartát-aminotranszferáz: 22U/l, rt:<31 Alanin-aminotranszferáz: 24U/l, rt:<31 Alkalikus foszfatáz: 64U/l, rt:<104 Gamma-glutamil transzferáz:21U/l, rt:<32 Össz bilirubin: 5,0umol/l, rt:<21,0 Karbamid (Urea) 4,2mmol/l, rt:2,1-7,1 Kreatinin:80umol/l, rt:53-97 eGFR:>60,0mL/min/tf., Húgysav:273umol/l, rt:145-340 Fehérvérsejt szám: 15,65Giga/L, *M* rt:3,90-11,10 Vvt szám: 4,76T/l, rt:3,88-4,99 Haemoglobin: 147g/l, rt:118,148 Hematokrit: 0,44L/L,rt:0,36-0,44 MCV: 91,4fl, rt:82,0-98,0 MCH: 30,9pg, rt:27,3-32,6 MCHC:338g/l, rt:316-349 RDW-CV:13,2%CV, rt:11,6-13.9 Thrombocyta szám: 286Giga/L, rt:169-358 MPV:11,9fl, *M* rt:8,0-10,0 Hormonok: TSH:4,43mIU/L, *M* rt:0,27-4,20 FT3:6,6pmol/L, rt:3,1-6,8 FT4:17,8pmol/L, rt:12,0-22,0 Prolaktin: 397mIU/L, rt:102-496 Tesztoszteron: 2,05nmol/L, rt:<2,86 SHBG:19,4nmol/L, *A* rt:26,1-110,0 Dehidroepiandroszteron-szulfát: 14,58umol/l, *M* rt:4,02-11,0 FSH: 5,3iu/l, rt: 3,5-12,5 LH: 7,0iu/l, rt:2,4-12,6 Ösztradiol: 164pmol/L, rt:46-607 Glükóz terhelés: 0p: 5,5mmol/l, 30p:6,3mmol/l, 60p:7,9mmol/l, 90p: 5,7mmol/l, 120p:5,8mmol/l, Inzulin terhelés: 0p: 14,8mIU/l, 30p: 59,8mIU/l, 60p: 107mIU/l, 90p: 78,3mIU/l, 120p: 66,7mIU/l, DHEA: 46,9nmol/L *M* rt:7,9-24.8 **rt: referencia tartomány Még egy vérvételem van vissza a 21. ciklusnapon, de az még nem érkezett el, viszont kérem nézze meg az eredményeket, Ön lát-e valami problémát, problémára utaló dolgot az eredmények között. Csak jövő héten megyek vissza a nőgyógyászhoz, viszont szeretnék valamit tudni előbb is, és nem utolsó sorban a több szem többet lát elvén, egy, az enyémtől független orvos véleményére is kíváncsi lennék. Inzulinrezisztencia, diabétesz, PCOS miatt került sor ezekre a vizsgálatokra első sorban. Segítségét, és válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Deli Tamás válasza a PCO témában

        Tisztelt Hölgyem! Diabétesz, inzulinrezisztencia nincs, UH lelete, vérzészavara, mérs. emelkedett androgénszintje alapján PCOS lehet. Kezelés attól függ, tervez-e terhességet vagy sem, illtve van-e peteérés, amit a 21. napi progeszteronszint fog megmutatni.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. április 15., 12:51; Megválaszolva: 2011. április 20., 21:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: