• Endometrium?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! 42 éves vagyok, tavaly októberben hagytam abba a fogamzásgátló tabl szedését. Azóta menstruációmat pecsételő vérzés előzi meg 1-2 nappal, ill. a menses után is petcsételés van még napokig. Hüvelyi uh vizsgálatot végeztek, az endometrium vastagsága 13 mm, az átmenet éles. Jelenleg Qlaira szedését javasolta az orvos kb 3 hónapig,majd újabb UH vizsgálatot. A mense első két napja az utóbbi két hónapban görcsös, néha féltenyérnyi alvadékok távoznak. Lehet hogy ez a változó kor kezdete?. Az UH lelet kizárja az endometrium carcinomát az éles átmenettel? Egyszerű hormonzavarról lehet szó? A másik problémám a szinte minden menstruációval jelentkező végbéltáji nyomásérzet. Párhuzamosan gasztroenterológiai kezelés is zajlik /antibiotikum, Normaflor/. Ezek mellett hypothireosisom van, mely gyógyszeres kezelés mellett jelenleg tünetmentes. Köszönettel várom válaszát.

        Dr. Deli Tamás válasza a vérzészavar témában

        Tisztelt Kérdező! UH vizsgálat soha nem tud endometrium carcinomát kizárni. UH lelete értékelése attól függ, a ciklus melyik szakaszában készült - ha a ciklus közepén, a 13 mm lehet normál. Közvetlenül menses után, amikor elméletileg a nyálkahártya éppen lelökődött, a 13 mm sok. A bővebb vérzés esetleg összefügghet az endometrium túlburjánzásával (hyperplasia). Ennek eldöntésére alkalmas a hormonokkal kiváltott nyálkahártya-lelökődés, majd ezt követően kontroll UH. Erre a Qlaira valóban alkalmas lehet. A rendellenes, bő, elhúzódó vérzésnek számos egyéb oka is lehet (myoma, adenomyosis stb.), ezeket orvosa nyilván megfontolta.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. április 14., 13:45; Megválaszolva: 2011. április 16., 09:19

        Tudjon meg többet: vérzészavar
      • Kérdések és válaszok a témakörben: