• Döntsek-e a hüvelysövény eltávolítása mellett?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 35 éves, még nem szült nő vagyok. Kétszarvú méhem van, hüvelysövénnyel. A sövény léte eddig még nem okozott annyira komoly gondot/akadályt, hogy az eltávolításán gondolkoztam volna, de 5 évvel ezelőtt ki kellett venni az egyik (bal oldali) petefészkemet dermoid ciszta miatt. Mivel csak egy petefészkem maradt, ráadásul azon az oldalon (jobb oldal), ahol nehezített/kellemetlen a szexuális aktus (túl szűk a hüvely a sövény miatt) ezért a gyermekvállalás kérdése miatt lehet, hogy az eltávolítása mellett döntök. Attól viszont nagyon tartok, hogy ha eltávolításra kerülne a sövény, akkor annyival tágabbá válna a hüvelyem, amennyi részt lefedett a sövény a hüvely másik feléből. A kérdésem az, hogy valós lehet-e a félelmem? Vagy ez a kérdés csak konkrét orvosi vizsgálat során lenne eldönthető? Valamint nagyon megköszönném, ha esetleg Ön tudna ajánlani szülész-nőgyógyász szakorvost, aki már végzett fejlődési rendellenesség miatti hüvelyplasztikát, esetleges hüvelyszűkítéssel... Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Dóra

        Dr. Deli Tamás válasza a hüvelysövény témában

        Kedves Dóra! Gyermekvállalás előtt a sövény kiirtása célszerű lehet, de a pontos lehetőségekről illetve a műtét utáni várható állapotról valóban csak vizsgálat után lehet nyilatkozni. Az ilyen ritkább műtéteket általában nagyobb centrumokban végzik (bár ha a sövény nem nagy vagy nagyon vastag, nem feltétlen kell óriási műtétre számítani). Szerintem egy egyetemi klinika nőgyógyászatát érdemes felkeresnie.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. április 11., 19:51; Megválaszolva: 2011. április 13., 21:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: