• Abrasio

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!/Nő! 2 hete vérzéskimaradás miatt kerestem fel a nőgyógyászatot. 2 hónapig maradt ki. Közben rákszűrést is végeztek. Megállapították ultrahanggal, hogy van 2 miómám intramulárisan. Az egyik 12mm-es, a másik 66x57mm-es és 9mm-es endometrium. Most lett kész a rákszűrés eredménye ami jó lett P2. Viszont a nőgyógyász beutalt abrasió műtétre, amitől megijedtem és szeretném Öntől is megkérdezni, hogy muszáj-e, vagy ajánlatos-e elvégeztetni? Mi van ha nem végeztetem el a műtétet? Még azt kell tudni, hogy eddig mindig pontosan megjött a mensesem, ami kb 1 hétig tartott, de a 3-4. napon elég erősen véreztem, amúgy semmi probléma nem volt. Most megint megjött március 27-én és a szokásosan zajlott. 48 éves vagyok. Várom válaszát. Előre is köszönettel: Szilvia

        Dr. Deli Tamás válasza a mioma témában

        Kedves Szilvia! Ha a myomák miatt nem terveznek méheltávolítást, az egyszer kimaradt menses és a 9 mm-es endometrium egyéb panasz nélkül nem indokol abrasiót. Célszerű spontán vagy hormonalis gyógyszerrel kiváltott vérzés után ismét ellenőrizni ultrahanggal a méhnyálkahártyát, ha akkor is vastag, érdemes lehet megcsinálni a küretet. A myoma UH ellenőrzése 2-3 hó múlva mindenképpen szükséges (ha eddig nem volt ismert), növekedés, rendellenes szerkezet, panaszok (görcsölés, fájdalom, vizelési problémák stb.) esetén mndenképpen javasolt a méheltávolítás, a myoma jelen méretét is figyelembe véve.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. április 11., 18:28; Megválaszolva: 2011. április 13., 21:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: