• Ciszta, rákszűrés megismétlése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nőgyógyászati vizsgálatom után a következőket írták az ambuláns lapomra: Onkocytologia:158/11 ASC-US, 3 hó múlva kontroll. A bal ovárium régiójában egy 24mm-es átmérőjű echomentes bennékű unilokuláris cysta van.A kérdésem az lenne,hogy ez tulajdonképpen mit jelent,és miért kell megismételni a rákszűrést? Köszönettel:Fazekas Krisztina Debrecen

        WEBBeteg szakértő válasza a petefészek ciszta témában

        Kedves Krisztina! Az ASCUS a legenyhébb kóros rákszűrési lelet, melynek hátterében lehet pl. egy korábbi hüvelygyulladás is. Az esetek 68%-ában minden kezelés nélkül megoldódik. Az esetek kisebb részében a méhnyak sejtjeinek kóros elfajulásáról van szó, mely több hónap, év alatt fokozatosan romolva akár méhnyakrákhoz is vezethetne. Emiatt szükséges a cytologia megismétlése. Az unilokularis cysta kis petefészekcisztát jeleent, de a mérete alapján ez Önnél vagy egy érett petesejt (tüsző), vagy egy sárgatest, ami nem kóros. Ezzel teendő nincs, esetleg a cytologia ismétlésekor ellenőzizzék hüvelsi ultrahanggal. Aggodalomra egyik dolog miatt sincs oka, de a 3 hó múlva esedékes kontroll ne maradjon el.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. április 11., 14:12; Megválaszolva: 2011. április 13., 21:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: