• Kisajkak összenövése gyermekkorban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Gyermekem 4 éves. 2,5 évesen a kisajkak összenövése miatt gyermek-nőgyógyászaton jártunk, ahol szétnyitották a kisajkakat, de fél év múlva újra elkezdtek összenőni. Akkor hormon tartalmú kenőcsöt használtunk. Kis idő múlva újra kezdődött minden elölről. A sebész javaslatára rendszeresen "huzigáljuk", mint a fiúknál szokás. Ezzel nem is lenne gond, ez a legkevesebb, amit megtehetünk, hogy elkerüljük a fertőzéseket, de meddig lehet/kell ezt csinálnunk? Tartok tőle, hogy ez a "téma" már így is elég traumát okozott a gyermeknek és ahogy haladunk előre a korban, talán egyre kínosabb lesz a "húzogatás", nem lenne jó emiatt egy lelki trauma. MI okozhatja az elváltozást? Válaszát előre köszönöm, tisztelettel!

        Dr. Deli Tamás válasza a gyermek nőgyógyászat témában

        Tisztelt Anyuka! A kisgyermekkori kisajak-összetapadás (labialis adhaesio) oka az átmeneti ösztrogénhiány, mértéke változó lehet. 3 lehetséges kezelési mód van. Ha nem okoz panaszt (vizelési nehézség, visszatéró hüvelygyulladás/-fertőzés, fájdalom), akkor várni is lehet, 6-18 hónap alatt spontán is megoldódik. Szét lehet mechanikusan vélasztani, ekkor helyi érzéstelenítőt (pl. Lidocainos krém) lehet használni, de ilyenkor jó esély van az ismételt összetapadásra. Napi 2x ösztrogénes helyi kezeléssel kb. 2 hét alatt szétválnak a kisajkak, ha csak az összetapadás vonalát kenik, a szeméremtest bebarnulása oldalt a nagyajkaknál nem következik be. Az ismételt összetapadás további 1 hónapos viszonylag neutrális krémmel, pl. cink-oxiddal való helyi kezeléssel megelőzhető (ez nem feltétlen szükséges). Ha nem olyan mértékű az összetapadás, hogy a vizelet teljesen elakad és ezért azonnali mechanikus szétválasztás szükséges, elsőnek az ösztrogénes kezelés a választandó.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. április 11., 12:02; Megválaszolva: 2011. április 13., 21:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: