• Méhszájseb??

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Pár hónapja szeretkezés közben és után fájdalmat érzek, ami elég nehezen múlik, sokszor napokig eltart a teljes gyógyulás.. Aztán az újabb együttlét alkalmával ismét előjön a fájdalom. Kb. 1 hónapja már vérzés is jelentkezik az együttlétek során, és után, ami pár napig tart. Mire utalnak ezek a jelek?? Valószínűsíthető -e a méhszájseb jelenléte?? Pár hónapja cisztát találtak a petefészkemen, ami azóta már felszívódott, az utolsó ultrahangon februárban voltam, akkor már cisztát sem láttak. Kialakulhat bármilyen betegség kb. 2 hónap alatt?? Vagy lehet, hogy csak nem vettek észre valamit?? tisztelettel: Szabóné Juhász Andrea

        Dr. Deli Tamás válasza a méhszájseb témában

        Kedves Andrea! A hüvely és gát izmainak görcsös megfeszülése (vaginismus) illetve a fájdalmas, nehezített közösülés (dyspareunia) az, amivel az Ön esetében szemben állunk. Ezeknek testi és lelki okai lehetnek. A testi okok valamelyikének fennállása a kezelést is meghatározza, ezek felderítéséhez mindenképpen nőgyógyászati vizsgálat szükséges. Ilyen lehetséges okok: hüvelyi vagy szeméremtesti gyulladás (gomba ellenes szer vagy antibiotikus kezelés szükséges); hüvelyi vagy szeméremtesti allergia (pl. óvszerre); a hüvely szárazsága nem elegendő ösztrogén (nem megfelelő fogamzásgátló használata, változókor, szülés utáni állapot) vagy nem megfelelő nedvesedés (nem kielégítő előjáték - síkosító segíthet) miatt; hüvely veleszületett vagy szerzett szűkülete (pl. szülést utáni gátvarrás vagy egyéb műtét, sérülés miatt); endometriosis, petefészekciszta, kismedencei gyulladást vagy műtétet követő összenövések. Ezen betegségek egy része kialakulhat néhány hónap alatt és járhat együtt kevés hüvelyi vérzéssel, így az Ön tüneteivel jól egybevághat. A lelki ok gyakran korai negatív szexuális élményre, fájdalomra, a szüzesség elvesztésétől való félelemre, a teherbe eséstől való félelemre stb. vezethető vissza, mely első lépésben a partnerrel való őszinte beszélgetéssel, második lépésben pedig szakember segítségével (pszichoterapeuta vagy szexuálterapeuta) oldható meg. Javaslok tehát egy nőgyógyászati vizsgálatot, ha az negatív eredménnyel zárul, az esetleges lelki okokat kell őszintén átgondolniuk, átbeszélniük.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. április 09., 16:09; Megválaszolva: 2011. április 13., 21:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: