• Milyen gyógyszer a Novynette? Vajon jó döntés volt?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő, Fogamzásgátló tablettát 18,5 éves korom óta szedek. Kezdtem a Mercilonnal, amivel tökéletesen meg voltam elégedve, ám egyetemista éveim beköszöntével anyagi okokból váltottam Tri-Regolra. Mindkét gyógyszer maximálisan bevált. Nem híztam, a libidóm a régi maradt, nem voltak hangulatingadozásaim, nem fájt a fejem... Majd nőgyógyászt váltottam, és jött a sugallat, hogy váltanom kellene a Tri-Regolról, mert korszerűtlen. A Yadine-t ajánlotta az orvosom. Elkezdtem szedni, a szedést követően a libidóm mínuszba ment át, szinte már viszolyogtam a szextől, a párkapcsolatomat is megviselte. Híztam is, és sokkal idegesebb, feszültebb lettem. Egy év után tudatosult bennem, hogy ez a gyógyszertől lehet, így váltottam Harmonetre. A tünetek ezúttal sem múltak el, nem kívántam a szexet, sőt pluszban még híztam is. Ma megint elmentem az orvoshoz, és úgy gondoltam, hogy ezúttal nem kísérletezgetek tovább a "modern", alacsony hormontartalmú gyógyszerekkel: kértem, hogy írjon fel újra Mercilont. Nem tudom, hogy ez mennyire volt ésszerű, mert elég rossz dolgokat hallottam róla. Hogy magas a hormontartalma, ezért „veszélyes” gyógyszer. Ráadásul a Mercilon most”hiánycikk”a patikákban, és csak Novynettet tudtam venni erre a három hónapra, ami állítólag egyenértékű. Vajon mitől lehet, hogy a modernebb tabletták ilyen mellékhatásokat produkáltak nálam, míg a régebbiekkel semmi gond nem volt? Vagy esetleg telítődött a szervezetem, és ennek nincs köze a gyógyszer "milyenségéhez"?Vajon ha most közvetlenül a Harmonet után újra elkezdem szedni a Novynettet, elképzelhető, hogy rendeződnek a fönt felsorolt problémák? Manapság az orvosok körében milyen megítélése van a Mercilonnak/Novynettnek? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátló témában

        Tisztelt Hölgyem! A felsorolt összes fogamzásgátló új, modern, alacsony hormontartalmúnak számít. Elavultságra hivatkozva egyiket sem célszerű lecsertélni, amennyiben beválik. A Tri-Regol gesztagénje valóban egy generációval régebbi, mint a többié, etinil-ösztradioltartalma pedig nem a legalacsonyabb, de nem számít magas hormontartalmúnak. Mindenesetzre kiszámíthatatlan, a más-más hatóanyagra miként válaszol a szervezet. Éppen az Öné a legjobb példa arra, amit a betegeimnek mondani szoktam: ha orvosi vagy egyéb jól megfogható oka nincs a tablettaváltásnak, a "nyertes csapaton ne változtass" elv a mérvadó. Hiszen sok hónap kínlódás és gyógyszercserélgetés után végül mégis a jól bevált szernél köt ki az ember. A Mercilon és Novynette hatóanyag-összetétele ugyanaz, egymással gyakorlatilag helyettesíthetők. Szakmai megítélésük jó: alacsony hormontartalmú, megbízható, modern szerek, még ha nem is a legutóbbi pár és 4. generációs gesztagénjeinek valamelyikét tartalmazzák. Jó szívvel ajánlhatók, különösen, ha már bizonyítottak Önnél.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. április 07., 22:51; Megválaszolva: 2011. április 10., 16:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: