• Terhes vagyok vagy cisztám van?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktror Nő/Úr! Nagy ijedtségemben fordulok Önhöz. Ma jártam a nőgyógyászomnál, hogy elvégezzék az éves rákszűrést. Megvizsgált, mindent rendben talált, majd a végén ultrahang is volt. Mondta, egyébként egy végtelenül kedves Úrról beszélek, hogy fordítsam a fejem balra, ott van a méhem. És abban a pillanatban mondta, hogy hoppá, ez egy petesejt, vagy valami hasonlót mondhatott, mert abban a pillanatban elkezdett potyogni a könnyem, nagyon megijedtem. Tizenkilenc éves vagyok, tanulok, rengeteg tervem van, nem szeretnék a mostani életembe semmilyen fennakadást. Az ambulans-lapra azt írta, hogy " jobb oldalon egy 29 mm-es folliculus szerű képlet (tekintve, hogy OAC-t szed, tüszőérés nem valószínű" Nagyon nagyon megijedtem, mondta, hogy a következő menses után menjek vissza ultrahangos kontrollra, adott beutalót vérvételre és mondta, hogy egy-két héten belül a rákszűrésem eredménye is meglesz. Laikusként gondoltam, hogy egy 3 cm-es fejlődést már egy teszt is kimutat, bár a menses-em csak jövőhét hétfőn esedékes. A teszt negatív lett, egy kicsit meg is nyugodtam, de természetesen ott motoszkál a fejemben, hogy nem éppen szokványos időben végeztem el, valamint, ha nem is terhességről van szó, akkor lehet, hogy nagy baj van. Borzasztó hálás lennék, ha tudna kicsit segíteni nekem, mert nagyon aggódom és ennek a történetnek kézzel fogható eredménye jó eséllyel csak két hét múlva lesz. Édesanyám próbál nyugtatni, hogy bármi lesz, megoldjuk, de ez a várakozás és a bizonytalanság a legrosszabb. Elnézést kérek, ha rosszkor és apró dolgokkal kerestem meg Önt, de nagyon örülnék, ha egy kicsit meg tudnék nyugodni. Tisztelettel, Alexandra

        WEBBeteg szakértő válasza a nőgyógyászati vizsgálat témában

        Kedves Alexandra! Amit láttak, az egy petesejt, ami nem terhesség, ha spermiummal találkozna, ami esetleg megtermékenyítené, akkor jöhetne létre terhesség. Peteérés egészséges nőkben havonta történik. Ami a peteérés ellen szól, hogy fogamzásgátlót szed, ez elvileg gátolja a peteérést, de időnként lehet peteérés emellett is. Ha nem egy petesejt érett meg, akkor egy kicsike petefészekcisztája lehet, ami spontán 1-2 hónap alatt felszívódik, ezért hívták vissza kontrollra. Összességében: ne izguljon, minden rendben, nincs semmi nagy baj.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. március 28., 17:27; Megválaszolva: 2011. március 30., 10:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: