• Helyreáll idővel a menstruációm?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! A következő problémával fordulok Önhöz: 23 éves nő vagyok, és már 7 hónapja a szekunder amenorrhea állapotában vagyok. Az első menstruációm rendben megjött 11 évesen, és rendszeresen (noha nem pontosan 28 naponként) megjött minden hónapban, évekig. 18 évesen kezdtem el fogamzásgátló tablettát szedni (Yasminelle, majd Milligest készítményeket). Semmi problémám nem volt velük, rendszeres, fájdalmatlan menstruációim voltak. Több, mint 5 év szedés után nőgyógyászom tanácsára felhagytam a tabletták szedésével ("iktassunk be egy kis szünetet" címszóval). Innentől kezdődött a problémám, konkrétan, hogy azóta nem volt egyetlen ciklusom sem. Eleinte post-pill amenorrheára gyanakodtunk az orvosommal, és úgy döntöttünk, kivárjuk a tankönyvek által még éppen normálisként emlegetett fél évet, hogy magától helyreálljon a dolog. Nos, nem állt helyre. Következett a vérvétel, ahol kiderült, hogy a hormoneredményeim alapján biológiailag jelenleg nem is számítok bele a nő kategóriába: minden hormonszintem kritikusan alacsony (PRL (!), FSH, LH, ösztrogén, progeszteron, és szerencsére az androgének is - és ciszták sincsenek a petefészkemben, szóval PCOs majdnem biztosan kizárható). A TSH szintem normális. Így a gyanú az életmódomra terelődött, ami, valljuk be, ebből a szempontból igencsak kifogásolható: 176 cm és 55 kg vagyok, és rendszeresen (heti 5-6 alkalommal) jártam kick-box aerobicra. Szervi eltérés hiányában a nőgyógyászom extrém sporttevékenységhez társuló amenorrheát állapított meg, és 3 hónapnyi ösztorgénkezelést (napi 1 mg) írt elő. A kérdésem a fentiekkel kapcsolatban a következő lenne: Ön szerint muszáj egyből hormonterápiához nyúlnom? Részemről a kemény edzések csak a stressz levezetéséhez járultak hozzá; nem járok versenyekre, tehát bármikor abbahagyhatom ezt a megterhelő életmódot. Felhízni egy pár kilót - ez sem jelenthet gondot. Ön szerint a megfelelő életmóddal visszatérhet magától a rendszeres menstruációm? (Nyilván hosszú hónapokba fog telni. Addig pedig napi 1500 mg kalcium a stressz-törések elkerülése miatt - ezt is tudom.) Szeretném elkerülni a hormonkezelést, ha csak lehetséges. A párommal nem tervezünk gyermeket a közeljövőben, tehát a dolog ebből a szempontból nem "sürgős". Tanácsát előre is köszönöm!

        Dr. Fekete István válasza a amenorrhoea témában

        Ha a fogamzásgátló szedése mellett volt vérzése, akkor most miért nem azt alkalmazzák?


        Dr. Fekete István
        szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos, meddőségi specialista

        Dr. Fekete István

        Kérdés: 2011. március 22., 20:35; Megválaszolva: 2011. március 30., 12:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: