• krómoszóma rendellenesség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Az utolsó mensesemet követően tüdőszűrésem volt. Ezután négy hétre vált világossá számomra, hogy terhes vagyok. A 18 hetes genetikai ultrahangon arteria umbilicalis singularis (a köldökzsinórban 3 ér helyett csak egy véna és egy artéria látható). Ezt a 21.héten ismét igazolták, de a késői terhesség miatt további vizsgálatra nem küldtek (nem lenne meg a magzatvízvétel eredménye a 24.hétig) Kérdésem, hogy lehet-e ennek köze és hatványozta-e ezt a kockázatot a korai sugárzás (tüdőszűrés), és ezt sajnos elfelejtettem megkérdezni, hogy emiatt nagyobb-e az esély a krómoszóma rendellenességre? És ha igen, most lassan 22 hetesen mit tehetnék, hogy kiderüljön, hogy egészséges-e vagy beteg-e a baba. Nagyon aggódom. Köszönettel

        Dr. Deli Tamás válasza a terhesség témában

        Tisztelt Hölgyem! Az igen korai tüdőszűrés bizttosan nem befolyásolta a kromoszómákat (ha abban a terhességi korban károsodás történik, minden vagy semmi elv alapján vagy vetélés következik be, vagy teljesen kijavításra kerül a hiba). Az arteria umbilicalis singularis nem ritka állapot (kb. minden 100. magzatnál látható). Ha más ultrahanggal kimutatható rendellenesség nem kíséri, alig nagyobb a kromoszóma- vagy fejlődési rendellenesség gyakorisága, mint ha nem lenne a. umb. singularis. Ha más rendellenesség is kimutatható ultrahanggal, a kromoszómarendellenességek előfordulása gyakoribb. A bizonyosságot csak a kromoszómarendellenesség jelenti, de nyilván mindent mérlegelve nem véletlenül nem javasolták Önnek az amniocentézis elvégzését. .


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. március 21., 19:19; Megválaszolva: 2011. március 22., 21:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: