• fogamzásgátló

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Nőgyógyász Doktor Úr/Nő! A kérdésem a fogamzásgátló szedéséhez kapcsolódik. 24 éves vagyok, 16,5 éves korom óta szedek fogamzásgátlót. Elsőnek a Mercilon tablettát szedtem, kb 3 év után köztes vérzés miatt gyógyszerszünetet tartottam (2-3 hónap), újbóli szedést követően kb 2-3 év múlva ismét köztes vérzés után gyógyszerváltás következett, Yasminelle tablettára. ez utóbbi szedésétől nagyon csúnya állapotba került az arcbőröm, ezért 3 hónap elteltével a Marvelon tablettát írta fel az orvos. Ezzel nem volt gond, kb 2 éve szedem. A problémám jelenleg az, hogy nem tudom, mikor és hogyan kellene gyógyszerszünetet tartanom. A gond, hogy amikor régebben ez történt, akkor a szünet alatt majdnem 3 hónap végig nem jött meg magától a menstruációm, a nőgyógyász által felírt erre szolgáló gyógyszer hatására jött meg és így tudtam elkezdeni a fogamzásgátlót újra. A menstruációm egyébként a gyógyszer legelőszöri szedésének megkezdése előtt is rendszertelen volt. Attól tartok, hogy megint ez történne, ami fizikai és lelki szempontból is kellemetlen állapot. Mivel rendszeres szexuális életet élek, fontos a biztonság, de az egészségem még fontosabb. Gyermekvállalást kb 3 év múlva tervezek, addig nem tudom, milyen módszert válasszak, váltsak-e vagy sem, teherbe eshetek-e gond nélkül fogamzásgátló sok évi szedése után. Előre is köszönöm a válaszát, G

        Dr. Deli Tamás válasza a témában

        Kedves G! A fogamzásgátlók "szüneteltetése" elavult álláspont. Elég akkor abbahagynia a tablettát, ha már a gyermekvállalás a cél.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. március 19., 22:25; Megválaszolva: 2011. március 22., 05:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: