• nőgyógyászati vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Hölgyem/Uram! Rendszeresen járok nőgyógyászati rákszűrésre, de az utóbbi 1-1,5 évben félévente kellett mennem mert a P2-es eredmény mellett egyéb megjegyzések is szerepelnek. 2009.09.14. P2- binucleosis, HPV indirekt jelei 2010.07.20. P2- gyull. atypusos sejt 2011.02.10. P2- enyhe dyspl. ceratosis Mivel semmit nem mondtak ezekkel kapcsolatban, legyen szíves elmagyarázni nekem, hogy mit jelentenek ezek a megjegyzések, illetve, hogy kezdjek e esetleg aggódni. Az interneten azt olvastam, hogy a diszplázia a rákot megelőző elváltozást jelentheti. Nem tudom számít e valamit, de 2010. májusában derült ki, hogy Crohn beteg vagyok, kb 2-3 éve az lehettem már, jelenleg Imurant és Salofalkot szedek. Gyermeket még nem szültem illetve soha nem is voltam terhes. Fogamzásgátlót szedek (Dienille), korábban mindig normál P2-es eredményeim voltak. Tisztelettel, Czeizer Anita

        WEBBeteg szakértő válasza a p2, nőgyógyászati vizsgálat, rákszűrés témában

        Kedves Anita! Amíg leletére P2-t írnak, nagy baj biztosan nincsen. Mindenesetre érdemes lenne elvégeztetnie a cytologiai vizsgálatot egy olyan helyen, ahol az elavult Papanicolau leletezési rendszer (P1,2,3,4,5,) helyett a modernebb Bethesda rendszerben írják a leletet, mert az jóval informatívabb (abban rövidítések serepelnek, pl. ASCUS, L-SIL, H-SIL stb. és sok más információ). A leírtak alapján felmerült a HPV vírus jelenlétének a gyanúja is, ezért a következő vizsgálat során direkt módon a HPV vírus kimutatását is célszerű volna elvégezni. De a lényeg: a leírt leletek súlyos állapotot nem mutatnak, csak enyhe eltéréseket jelenleg.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. március 11., 22:11; Megválaszolva: 2011. március 17., 05:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: