• Diszplázia nagyműtét csak hasi úton?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr(nő)! 55 éves nő vagyok, 7 éve volt az utolsó vérzésem. Menopausa utáni vérezgetés ( kis mennyiségű rózsaszín, néha pici barna pötty időnkénti megjelenése) miatt fordultam nőgyógyászhoz. Citológiai vizsgálat eredménye P2 volt. Ultrahangon 11mm egyenetlen vastagságú méhnyálkahártyát diagnosztizáltak. Gyógykaparást végeztek, aminek szövettani eredményét leírnám: Makroszkópos: I. Borsónyi nyákos kaparék(agy) II. Nagybabnyi mennyiségben szürkés-fehér szövetdarabok, véres nyákkal(máj) Mikroszkópos: I. A vizsgálati anyagban lobsejtekkel kevert nyák, valamint minimális cervix foszlány látható szabályos hámmal borítva. II. A bőséges vizsgálati anyagban polyposus képlet részleteit láthatjuk. A stromat fibrosus kötőszövet alkotja. Ebben erősen kanyargós, gyakran cysticusan tágult mirigyek tűnnek fel. A lument egy- vagy néhol két magsoror sötét hengerhám béleli. Némi hypercromasioa is előfordul. Diagnózis: I. Ép endocervix II. Polypus endometrialis. Dysplasia levis gradus glanularum. Kérdéseim: - a lelet pontos értelmezése - a nőgyógyász egyértelműen javasolja a teljes méh eltávolítást petefészkekkel, hasi úton végezve a műtétet. Valóban a műtét az egyedüli gyógyítás, illetve ez csak hasi műtét lehet? 162cm, 92 kg vagyok. Köszönöm válaszát!

        Dr. Deli Tamás válasza a menopausa témában

        Tisztelt Hölgyem! A lelet enyhe méhnyálkahártya-túlburjánzást jelez, amiből némi eséllyel méhtestrák alakulhat ki. Egyik kezelési mód a gesztagénhormon szedése, de ha valami menopausa után van és már nincs szüksége a méhére, a méheltávolítás a legbiztosabb megoldás. Erre hüvelyi és hasi úton kerülhet sor, ennek eldöntését a méh mérete, a hüvely tágassága, a korábbi műtétek megléte dönti el - ezeket mérlegelve javasolta Önnek nőgyógyásza, amit javasolt.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. március 10., 16:08; Megválaszolva: 2011. március 13., 21:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: