• betadin?ezüstkoloid?vizsgálat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszteletem Doktorúr! Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz h tavaly márciusban volt egy p2es citologiám hp gyanuval vegyes baktériummal,akkro immunerősitettem azóta irrágálok2napota betadinos kezelés is volt,aztán májusban negatív lett, amikor decemberben visszamentem cytologiára azzal a panasszal h kellemetlen szagú folyásom van kaptam egy gyógyszertár által elkészített kupot kakakomagkivonat is volt benne sajnos nem tudom a többit..tehát ezt használjam el és utána jöjjek a cyitologiára.(mert különben valószínű megint pozitív lesz) elhasználtamkb 10dbot (mondjuk nem tudva h közte is irrigálni kell mert h olyan ez mint a fog mosás h ki kell mosni a fogkrémet(magaszerint is?))az azt követő cytologia negatív lett (nem is láttam)a kellemetlen szag kiújult kérdeztem ezt már telefonon mi tévő legyek?a válasz az volt használjak gynoxin kúpot...de ez ugyebár gomba és nem baktérium én meg ha jol olvastam ezek a tünetek inkább bakteriális fertőzésre utalnak no meg a cytologiában is ez állt-vegyes baktérium által okozott gyulladás.na most a mai napig irrigálok tejsav oldattal 2naponta egy napig nem is érzem de már a második nap igen. most azt javasolta szintén telefonon h betadinkúp kérdésem a következő: olvasok most egy ilyenről:Gynoflor egy ilyenről:Floragyn egy ilyenről is:Gynophilus valamint egy a maga által javasolt receptet a hasonlo kérdéseknél itt: Acidi borici Natrii tetraborati aa. g 0.35 Sulfadimidini g 0.09 Butyrum cacao ad gta 2.00 M.f. glob. vag. Dentur tales doses No XX én valamit szeretnék ami nem túl drasztikus és segít a hüvelyflorák rendbeszedésére a ph érték javulására nme hiszem h minden hónapban ezért elkéne mennem 10 000-os vizsgálatra h vérle találjunk rá megoldást...vagy ez akkora nagy probléma? valamint felfedeztem még egy dilemmá:t mit jelent az h ne használjak tusfürdőt fürdésnél.. egyáltalán ne vigyek a nemiszervem közelébe tusfürdőt?csak az irrigáló meg tisztavíz? most nem immunerősítek és dohányzom, gyógyszert nem szedek a menstruáciom rendes de annak is kellemetlen szaga van és a színe is más...arra szeretném kérni h válaszoljon nekem maga szerint ezek közül a lehetőségek közül melyik ajánlaná a leginkább illetve ha van jobb ötlete akkor az mi. válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Dóri

        Dr. Deli Tamás válasza a hüvelyfertőzés témában

        Tisztelt Kérdező! A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább: - tartós vagy ismételt antibiotikumszedés - túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb. - ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer-(latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb. - túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH - nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.) - szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés - krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb. - nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.) - méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés - cukorbetegség - immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (!), AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb. - egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a viszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni. A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja), a hüvelyfóra (Lactobacillus készítmények), hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac), ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű. Én az Ön helyében feltétlenül olyan helyre fordulnék, ahol a fenti lehetőségek alapos kivizsgálása és az eredménytől függő célzott kezelése megtörténik.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. március 04., 20:54; Megválaszolva: 2011. március 09., 05:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: