• Fogamzásgátlás, Symicia....Lehet, hogy rosszul szedtem be a gyógyszert?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktor úr! Kb. 6hónapja szedem a Symicia nevű gyógyszert. Fogamzásgátlás és IR "kezelésének" kettős céljával döntöttünk e mellett az orvosommal!Ő most szabadságon van én pedig aggódom, hogy helyesen jártam-e el...ezért szeretném az Ön tanácsát kérni! Február 25én(péntek) elfelejtettem bevenni a gyógyszerem de ezt a szombati adaggal együtt pótoltam...ez volt a havi csomagból az utolsó 2 tablettám.Ezt követően kellett volna hagynom a 7nap gyógyszerszünetet, de vasárnap gyomorrontás miatt hánytam...elkezdtem aggódni h e miatt nem-e baj lesz a tablettamentes héten, ezért tovább szedtem a köv havi adagot szünet tartása nélkül. Aznap(vasárnap) nem vettem be tablettát,mert rosszul éreztem magam és kihánytam volna, csak hétfőn reggel a vasárnapit és hétfő este a hétfői szemet, ugyanis én minden este pontban fél9kor veszem be a tablettákat. Nagyon megijedtem és a betegtájékoztatóban olvasottak alapján azt a lehetőséget választottam, hogy nem tartok 7napos szünetet(pedig lehet h utolsó 2tablettánál ez lett volna az ésszerű??,de idegességemben lehet a rosszabbik megoldást választottam?) hanem egyből folytatom tovább az e havi(márciusi) adaggal.Nem tudom hogy helyesen jártam-e el és ezzel a lépéssel nem-e nagyon összezavarom a szervezetem, ugyanis így februárban nem menstruáltam. Ezzel a lépéssel ugyanúgy meg fog-e jönni a szokásos módon a menstruációm? Mert a tájékoztató azt írja h "valószínűleg megvonásos vérzése lesz a csomag bevétele után" de ír pecsételést is...ez utóbbi minden esetben előfordul? Hogyan járjak el ha esetleg mégsem jönne meg a 7napos tablettamentes szünetben? A 8naptól ugyanúgy ,ha minden rendben van és valóban jelentkezik vérzés, szedjem a gyógyszert az eddig megszokott módon(21nap7nap)?Februárban nem éltem nemi életet mert párom külföldön tartózkodik.Igazából attól tartok a legjobban, hogy nem fog eme kavarodás miatt vérzésem jelentkezni. Számomra a gyógyszer az IR kezelés egyik fontos eleme a diéta mellett, ezért nagyon aggódom, bár az IR-m nem erős szintű. Az IR miatt sosem volt normális és pontos időben a menstruációm, sokszor volt h hónapokig kimaradt, ezért is döntöttünk a fog.gátló mellett az orvosommal, valamint a párkapcsolat miatt is. Tehát kedves Doktornő/ Doktor úr! Várom mielőbbi válaszát és azt hogy hogyan járjak el ezek után, illetve h az eddigiek megfelelőek-e ahhoz hogy jelentkezzen a vérzésem a 21 tabletta bevételét követően a 7napos szünetben?! Jó egészséget és jó munkát kívánok! Üdvözlettel: B. Viktória

        Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátló témában

        Kedves Viktória! Semmi baj nincsen, a 7 napos gyógyszerszünetben meg fog jönni a vérzés. Ha a folyamatos szedés miatt addig pecsételő áttörées vérezgetés jelentkezne, attól sem kell megijedni - szedje végig a 21 napot, majd 7 nap szünet.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. március 03., 18:07; Megválaszolva: 2011. március 06., 21:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: