• Agykamratágulat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! 30. terhességi hétben vagyok, 26-dik héten a magzatnál 12 mm-es oldalkamra tágulatot (mindkét oldalon) állapítottak meg és nagyon rám iesztettek. Azóta voltam torch vizsgálatra és a következő eredmények jöttek ki: toxoplazma IgG pozitiv (9,4UI/ML), toxoplazma IgM negativ(0,2 UI/ML), citomegalovirus IgG pozitiv(483,7 AU/ml) citomegalovirus IgM negativ (0,25 AU/ml). Az orvosom elmondta,hogy friss fertőzésem nincs, az ultrahangon még mindig ugyan akkora a tágulat, tehát nem nőtt, de nem igazán nyugtatott meg. Azt mondta hogy bármi lehetséges. Kérdésem az lenne,hogy ha így marad a tágulat milyen következményei lesznek, ha pedig nő akkor mi a teendő. Egyáltalán lehet valamit tenni. Hallottam a söntről, ezt mikor alkalmazzák? Köszönöm a válaszát, remélem megnyugtató lesz. Tisztelettel.

        Dr. Deli Tamás válasza a agykamratágulat témában

        Tisztelt Hölgyem! A TORCH eredmények valóban csak korábbi fertőzésekre utalnak. Ha nagyobb mértékű kamratágulat nem alakul ki, feltehetően semmi következmény nem lesz, szülészeti teendő nincs, esetleg megszületés után megnézik a gyerekorvosok a baba agykamráit ultrahanggal, de ez sem feltétlen szükséges. Ha a 2-3 hetente végzett ultrahangok a kamratágulat fokozódását,extrém esetben az agyállomány elvékonyodását és a fejátmérő fokozódását mutatnák (hydrocephalus - "vízfejűség"), a szülés koraibb elindítása jöhetne szóba. A méhen belüli shunt ez esetben ekkor nem valószínű, mert a terhességi kor (32-34-36. hét lenne) inkább már a koraszülés megindítása mellett szólna. De erre igen-igen kicsi az esély, szerintem csak az elsőként vázolt forgatókönyvre fog sor kerülni és nem lesz semmi baj. Minden jót kívánva,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. február 27., 16:56; Megválaszolva: 2011. március 06., 10:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: