• ENDOMETRÓZIS

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        LEHET KEZELNI A MEDDOSEGET ES HOGYAN?

        Dr. Csuth Ágnes válasza a endometriosis témában

        Kedves Kérdező! A témával külön cikkünk foglalkozik, melyben az alábbiakat olvashatja: Az endometriosis legsúlyosabb szövődménye a meddőség. A fogamzási problémákkal küszködő nők egyharmada endometriosistól szenved, ám a legtöbb esetben végül a betegség ellenére is teherbe tudnak esni. A terhesség kialakulásához egy fogamzóképes petesejtnek kell kijutnia a petefészekből, majd a petevezetéken keresztül a méhbe vándorolnia, ahol aztán a hímivarsejt megtermékenyíti, majd a megtermékenyített petesejt a méh falába ágyazódva elkezdhet növekedni. Az endometriosis azonban gyakran olyan összenövéseket eredményezhet, ami a petesejtet a petefészekhez közel elakaszthatja. Gátolhatja továbbá a petevezető mozgását, így megakadályozhatja, hogy a petesejtet felszedje. Leggyakrabban az endometriosis azonban ennél komplexebb módon akadályozza a fogantatást. Mindezen szövődmények ellenére sokszor az endometriosisban szenvedő nők is teherbe tudnak esni. Lehet, hogy ehhez egy kicsit hosszabb időre lesz szükség, de a legtöbb enyhe, mérsékelten súlyos endometriosisban szenvedő nők képesekek a fogamzásra. A terhesség alatt az endometriosis tünetei megszűnnek. Gyakran az orvosok a mielőbbi terhesség kihordását javasolják, mert a betegség idővel súlyosbodhat. Minél régebb óta áll fenn az endometriosis, annál nagyobb a valószínűsége a meddőség kialakulásának. Az endometriosis kezelése általában gyógyszeresen vagy műtéti úton történhet. A kezelési stratégiát a tünetek súlyossága és a teherbe esés szándéka határozza meg. Fájdalomcsillapítók A menstruációs görcsök által okozott fájdalom csökkentésére szedhet vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat. Ha azonban azt tapasztalja, hogy a maximálisan ajánlott dózis mellett sem szűnik meg a fájdalom, akkor más kezelés válhat szükségessé. Hormonterápia Az endometriosissal járó fájdalom csökkentése, vagy megszüntetése végett hormonok adására lehet szükség. Mivel a hormonszintek emelkedése az endometrialis szövet megvastagodását; csökkenése a nyálkahártya lelökődését és vérzését eredményezhet, ezért a hormonok adása hatékony lehet. Ha a hormonális kezelés nem hat a tünetekre, az endometriosis diagnózisa megkérdőjelezhető. Az alábbi hormonkezelések fontolhatók meg az endometriosis esetén: * Orális fogamzásgátlók. Az orális fogamzásgátlók hónapról-hónapra mérséklik a méhnyálkahártya megvastagodását. Hosszútávon alkalmazva a fogamzásgátló tabletták csökkentik, illetve megszüntetik az endometriosis által okozott fájdalmat. A legtöbb nőnél kevesebb vérzéssel járó, rövidebb ideig tartó menstruáció alakul ki fogamzásgátló tabletták szedése mellett. * Gonadotropin-releasing hormon (GnRH) agonisták és antagonisták. Ezek a készítmények gátolják a petefészket stimuláló hormonok felszabadulását. Ez aztán megakadályozza a menstruációt, drámaian csökkenti az ösztrogén szintet és csökkenti a méhen kívüli endometrialis szövet mennyiségét. A gonadotropin-releasing hormon agonisták és antagonisták a betegséget a kezelés alatt, sőt a kezelést követő néhány hónap, illetve néhány év során is inaktivitásra kényszeríthetik. Ezek a gyógyszerek mesterségesen a menopausához hasonló állapotot hoznak létre, éppen ezért nagyon zavaró mellékhatásokat okozhatnak, így például hőhullámok, és hüvely szárazság alakulhat ki. Az alacsony dózisú ösztrogén ezen mellékhatások csökkentésére a kezeléssel párhuzamosan szedni lehet. * Danazol. Ez egy másik a petefészek stimuláló hormonok termelődését gátló hormon, ami szintén megakadályozza a menstruációt, és az endometriosis tüneteit. Mindezen hatása mellett gátolja az endometrium növekedését. Nem kívánt mellékhatásai -például acne kialakulása és az arc szőrösödése- miatt nem elsőként választandó készítmény. * Medroxyprogeszteron. Ez egy injekciós készítmény, ami hatékonyan gátolja a menstruációt és az endometrialis szövetek növekedését, ezáltal csökkentve az endometriosis tüneteit. Mellékhatásként hízás és rossz közérzet alakulhat ki. * Aromatáz gátlók. Ezeket a készítményeket elsősorban az emlőrák kezelésben betöltött szerepük miatt ismerjük, azonban az endometriosis kezelésben is hatékonyak lehetnek. Az aromatáz gátlók a különböző hormonok ösztrogénné való átalakulását gátolják, többek között a méhnyálkahártya ösztrogén termelését is gátolják. Emiatt az endometriosis kóros szövetei nem kapják meg a növekedéshez szükséges ösztrogént. Vizsgálatok szerint az aromatáz gátlók legalább olyan jó eredményeket nyújtanak, mint a többi hormonális kezelés, azonban jobban tolerálhatóak. Konzervatív műtét Bár bizonyos hormonkezelések hatékonyan tudják csökkenteni az endometriosis tüneteit, alkalmazásukkal párhuzamosan a fogamzóképesség elvész, azaz megakadályozzák a teherbe esést. Hogyha Önnek endometriosisa van, és teherbe szeretne lenni, az endometriosist okozó szövetek műtéti eltávolítása növelheti a teherbeesés valószínűségét. Akkor is felmerülhet a műtéti kezelés lehetősége, ha Önnek az endometriosis miatt nagyon komoly fájdalmai vannak. A konzervatív műtét során az endometrialis szövetet, a hegszövetet és az összenövéseket távolítják el anélkül, hogy az ivarszerveket bántanák. Orvosa ezt az eljárást vagy laparoscoposan, vagy hagyományos nyílt hasi műtét keretén belül végezheti. A laparoscopos műtét során egy vékony kamerát juttatnak be a köldök mellett végzett kis bemetszésen keresztül a hasüregbe. A laparoscophoz egy lézer szikét csatlakoztatnak, amely hőhatás segítségével elpusztítja a kórosan káros szöveteket.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2011. február 04., 16:05; Megválaszolva: 2011. február 06., 13:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: