• Két gyermeket szültem, és most félek, hogy felborult a hormonháztartásom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a kisfiam születése után hirtelen hízásnak indultam. A szoptatás ideje alatt tartottam a súlyomat, de aztán nagyon gyorsan túlsúlyos lettem. És sajnos, az államon megjelentek az első szőrszálak is. Menstruációm sem volt rendszeres, ha volt is inkább barnás volt, mint élénk piros. (Nem tudom, hogy mennyire van összefüggésben azzal, hogy ha görcsoldót szedtem be, a vérzés elállt.) Ezt követően amikor a második babát terveztük sokáig nem estem teherbe. Kaptam rá Clostylbegitet és Duphastont is. Így sikerült is nagy nehezen teherbe esnem, majd a 8. héten elvetéltem. Ezután elkezdtem a természetes gyógymódokat alkalmazni, aminek hatására beállt a mensesem, és 3. rendszeres ciklus után gyógyszer nélkül terhes maradtam. A menses beállása mellett szépen elkezdtem leadni a súlyomat. A 3. terhességemnél az első vérvételen kiderült, hogy terhességi diabéteszem van. Így diétára fogtak. Amivel szerencsére végig kordában sikerült tartani a cukorszintemet. A terhesség ideje alatt szinte nem is híztam semmit. A kislányunk a 38. héten született, az orvosok úgy gondolták, hogy meg kell, hogy szülessen. Őt is 11 hónapos koráig szoptattam. Amíg szopizott tartottam is a súlyomat. Most viszont, már egy éve, hogy nem szopizik, és újra 80 kg felett vagyok. Amikor a kislányom megszületett 68 kg voltam. Úgy érzem, hogy nem eszek annyit, hogy ennyit hízzak ilyen hirtelen. Kenyérfélét sem eszem sokat. Naponta egy órát sétálunk. Az lenne a kérdésem, hogy állhat-e valami hormon probléma elhízás hátterében. Most a menstruációm rendszeres. De az elhízás, és az, hogy az állam alatt a szőrök újra megjelentek nagyon aggasztanak. Kérem, legyen szíves adjon tanácsot, hogy végeztessek-e hormon vizsgálatot, és ha igen milyet tanácsol? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Deli Tamás válasza a hízás témában

        Tisztelt Kérdező! A szőrösödés, rendszertelen menses és súlynövekedés férfihormon-túlsúlyra utal, ezért az androgének (tesztoszteron, DHEA-S, androszténdion, SHBG) szintjét mindenképpen érdemes lenne ellenőrizni. Ezzel együtt egyéb okok ki8zárására pajzsmirigyhormon-, nőihormon- és prolaktinszintet is érdems nézni. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. február 03., 22:09; Megválaszolva: 2011. február 09., 23:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: