• Hormonok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Fáklya Mónika! Nemrég műtöttek endometriózissal. Szeretnék mindent megtenni azért, hogy a betegség ne jöjjön vissza. Úgy gondoltam, hogy változtatnék az étkezésemen, de ellentmondásos információk keringenek az Interneten azzal kapcsolatban, hogy mit lehet enni és mit nem. A betegség egyik magyarázata, hogy emelkedett az endometriózisos betegek ösztrogénszintje. Az én nagy gondom, hogy ebben az esetben érdemes-e sok magas fitoösztrogéntartalmú ételeket fogyasztani vagy éppen kerülni kellene őket? Egyes cikkek szerint a fitoösztrogének fogyasztása direkt jó az ilyen betegeknek, mert semlegesítik a xenoösztrogéneket, viszont gyorsabban kiürülnek a szervezetből, más cikkek szerint éppen hogy kerülni kell a fogyasztásukat, mivel tovább emelik az ösztrogénszintet. Az orvosom egyébként a makrobiotikus diétát javasolta, de amennyire utánanéztem, az is a magas fitoösztrogéntartalmú szójára alapoz, így félek belekezdeni. Válaszát előre is köszönöm! Nóra

        Dr. Fáklya Mónika válasza a endometriosis témában

        Tisztelt kérdező! nem javaslom a fitoösztogének szedését ebben a kórképben.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. január 29., 20:42; Megválaszolva: 2011. február 07., 21:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: