• Ciszták

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! A segítségére lenne szükségem, 29 éves vagyok. Dec. 28-án elmentem nőgyógyászhoz, hogy az éves rákszűrésemet letudjam, valamint, mivel párommal gyermeket szeretnénk (még nem próbálkozunk, mert ősszel lesz egy záróvizsgám, ami nagyon fontos), az ezzel kapcsolatos kérdéseim feltegyem. A nőgyógyásznál először voltam, mivel elérkezettnek láttam az idejét, hogy édesanyám nőgyógyásza után, ahol én is születtem, válasszak egy saját orvost. Tehát az orvos megvizsgált és elejtette egy megjegyzést, hogy a petefészkem tele van kicsi cisztákkal ( a leletemre azt írta: iránydiagnózis:polycyatás ovárium syndróma), melynek én nem tulajdonítottam nagy jelentőséget, mivel az orvos sem tűnt különösebben „idegesnek”, mintha napi rutin lenne, na de utána olvastam, bár ne tettem volna. Valamint elküldött másnap SOS vérvételre, általános vérkép + pajzsmirigy vizsgálatra. A pajzsmirigy vizsgálat előzménye: 3 éve enyhe pajzsmirigy túlműködésem TSH: 5,06 volt, gyógyszeres (Euthyrox) kezelést kaptam, minden ellenkezésem ellenére (kezdetben 3 hónapig napi 1 szem, majd fél szem), és le is csökkent 8 hónap alatt 0.04-re a TSH szintem, utána abba hagyhattam végre a gyógyszert. Azóta minden évben megvizsgáltatom a TSH szintem és rendben van. Viszont a mostani vizsgálat során a koleszterin szintem magas volt, a többi értékem rendben, a pajzsmirigy: TSH: 3,4 mU/l (0,30-4.00), FT-4: 14,3 pmol/l(11,5-22,0), FT-3: 6,5 pmol/l(3,5-8,1), viszont anti-TPO >3000 U/ml (<60) – az aTPO szintem korábban (3 éve) is ennyi volt. Valamint kaptam beutalót nyaki ultrahangra is, ahol azt mondták minden pajzsmirigy lebenyem normális nagyságú állományában számtalan 2,5 mm-es és annál kisebb cystosus képlet figyelhető meg, melyet az orvos korábbi gyulladás utáni állapotnak tudott be. Orvoshoz még nem mentem vissza az eredményeimmel, mert tartok tőle, hogy valami gyógyszerre akar rábeszélni, pedig nem hinném, hogy nagyon beteg lennék, mivel tünetem semmi, még a pajzsmirigynél szokásos bőrszárazság, meg ilyenek sincsenek. Az eslő kérdésem az lenne, hogy nagy-e a probléma, illetve, hogy a ygermekvállalás nehézségekbe fog-e ütközni? A kérdésem, hogy tudna-e nekem valami olyan alternatív, természetes gyógymódot mondani, amivel elkerülhetem a gyógyszeres kezelést. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel:

        Dr. Deli Tamás válasza a policisztás ovárium témában

        Tisztelt Kérdező! Mivel a pajzsmirigyfunkciója normális, ez nem fogja akadályozni a gyermekvállalást. Amennyiben a policisztás ovarium betegség igazolódna, az lehet a terhesség akadálya, de az is jól kezelhető gyógyszerrel. Nem is biztos, hogy kezelni akarják a pajzsmirigyét, ha normál a funkciója, én azért mindenekelőtt megkérdezném az endokrinológust, a gyógyszert nem bevenni ráér akkor is, ha már felajánlották. Természetes, alternatív gyógymódot nem tudok ajánlani. Én is az a fajta "nyugati típusú" orvos vagyok, aki a tudományban, bizonyítékokban (az ún. evidencia alapú orvoslásban) hisz, a soha nem bizonyított alternatív gyógymódok jelentős részének placebóhatását persze nem kétségbevonva. Üdvözlettel,

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. január 28., 14:38; Megválaszolva: 2011. január 31., 21:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó napot, azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy tavalyi évben tavasszal kezdődően minden második héten felfazas gyötört de addig a pontig míg antibiotikumot kellet szednem (pl véres vizelet) voltam vele nőgyógyásznál aki azt mondta, hogy...
        Tisztelt Doktor Ur! Az lenne a kerdesem hogy ha egy Nuvaring gyurut ketszer hasznaltam fel,masodjara is megvan e a fogamzasgatlo hatasa? Vagy mindenkeppen uj gyurut kellett volna felhelyeznem? Magyaran 1 gyurut hasznaltam 2 ciklus soran.
        Szép napot! Kb egy éve áll fenn a problémám hol kisebb hol nagyobb mértékben. A párommal való együttlét során erős valadekozas kezdett jelentkezni. Teljesen színtelen es szagtalan, vízszerű. Eleinte úgy gondoltam hogy én belőlem jön, de...
        Udv.véletlenül spermas kezzel a hüvely bejaratához értem.lehetek terhes? A ciklusom 26 napjan volt.ez( maj 04) azota nem jott meg
        Tisztelt Diktor Úr/Nő a menstruációm április 10.én jött meg és 15.ig tartott. a barátommal május 8.án voltam együtt szexuálisan, óvszer nélkül kb. fél percig volt bennem a pénisze,de ezen kívül csak óvszerrel szexeltünk.. az normális,...
        Kedves Doktorúr/nő! A bal petefészkemen kb 3x6cm-es kétrekeszes ciszta van. Kb. 5 éve rutinvizsgálatkor fedezték fel, panaszt nem okoz. Közben született egy gyermekem is, a ciszta azt is "túlélte". Évente ellenőriztetem, nem nő, nem változik....
        Tisztelt Doktor Úr! Tudom, hogy a múlt héten már két levelet is váltottunk, de azóta voltam a nőgyógyászomnál, aki egy B verziót javasolt, amiről szeretném kikérni a szíves véleményét. Elvileg a neurológusomnak sincs ellenére a dolog. A...
        Kedves Doktor úr/nő! Három napja a partneremmel az előjáték során szokatlan jelenség lépett fel: véreztem és nagyon nagy mennyiségben, nem egy-két cseppről volt szó, ez már ijedtségre adott számomra okot. Ezt követően másnap pedig barna...
        ESTELLE FOGAMZÁSGÁTLÓT, ÉS REXETIN TABLETTÁT SZEDEK 2 HÓNAPJA ÉS FOJAMATOS BARNA FOLYÁSOM VAN MELLETE RENDSZERES MENSTRUÁCIÓ, MI LEHET AZ OK? PÁNIK ZAVARRA KAPTAM A REXETINT.
        Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát! A neurológusom semmilyen hormontartalmú készítményt nem javasol. Akkor nem marad más, csak a műtét? Azt hogy értette a doktor úr, hogy esetemben az a probléma, hogy ilyen fiatalon ilyen nagyra...