• Ciszták

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! A segítségére lenne szükségem, 29 éves vagyok. Dec. 28-án elmentem nőgyógyászhoz, hogy az éves rákszűrésemet letudjam, valamint, mivel párommal gyermeket szeretnénk (még nem próbálkozunk, mert ősszel lesz egy záróvizsgám, ami nagyon fontos), az ezzel kapcsolatos kérdéseim feltegyem. A nőgyógyásznál először voltam, mivel elérkezettnek láttam az idejét, hogy édesanyám nőgyógyásza után, ahol én is születtem, válasszak egy saját orvost. Tehát az orvos megvizsgált és elejtette egy megjegyzést, hogy a petefészkem tele van kicsi cisztákkal ( a leletemre azt írta: iránydiagnózis:polycyatás ovárium syndróma), melynek én nem tulajdonítottam nagy jelentőséget, mivel az orvos sem tűnt különösebben „idegesnek”, mintha napi rutin lenne, na de utána olvastam, bár ne tettem volna. Valamint elküldött másnap SOS vérvételre, általános vérkép + pajzsmirigy vizsgálatra. A pajzsmirigy vizsgálat előzménye: 3 éve enyhe pajzsmirigy túlműködésem TSH: 5,06 volt, gyógyszeres (Euthyrox) kezelést kaptam, minden ellenkezésem ellenére (kezdetben 3 hónapig napi 1 szem, majd fél szem), és le is csökkent 8 hónap alatt 0.04-re a TSH szintem, utána abba hagyhattam végre a gyógyszert. Azóta minden évben megvizsgáltatom a TSH szintem és rendben van. Viszont a mostani vizsgálat során a koleszterin szintem magas volt, a többi értékem rendben, a pajzsmirigy: TSH: 3,4 mU/l (0,30-4.00), FT-4: 14,3 pmol/l(11,5-22,0), FT-3: 6,5 pmol/l(3,5-8,1), viszont anti-TPO >3000 U/ml (<60) – az aTPO szintem korábban (3 éve) is ennyi volt. Valamint kaptam beutalót nyaki ultrahangra is, ahol azt mondták minden pajzsmirigy lebenyem normális nagyságú állományában számtalan 2,5 mm-es és annál kisebb cystosus képlet figyelhető meg, melyet az orvos korábbi gyulladás utáni állapotnak tudott be. Orvoshoz még nem mentem vissza az eredményeimmel, mert tartok tőle, hogy valami gyógyszerre akar rábeszélni, pedig nem hinném, hogy nagyon beteg lennék, mivel tünetem semmi, még a pajzsmirigynél szokásos bőrszárazság, meg ilyenek sincsenek. Az eslő kérdésem az lenne, hogy nagy-e a probléma, illetve, hogy a ygermekvállalás nehézségekbe fog-e ütközni? A kérdésem, hogy tudna-e nekem valami olyan alternatív, természetes gyógymódot mondani, amivel elkerülhetem a gyógyszeres kezelést. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel:

        Dr. Deli Tamás válasza a policisztás ovárium témában

        Tisztelt Kérdező! Mivel a pajzsmirigyfunkciója normális, ez nem fogja akadályozni a gyermekvállalást. Amennyiben a policisztás ovarium betegség igazolódna, az lehet a terhesség akadálya, de az is jól kezelhető gyógyszerrel. Nem is biztos, hogy kezelni akarják a pajzsmirigyét, ha normál a funkciója, én azért mindenekelőtt megkérdezném az endokrinológust, a gyógyszert nem bevenni ráér akkor is, ha már felajánlották. Természetes, alternatív gyógymódot nem tudok ajánlani. Én is az a fajta "nyugati típusú" orvos vagyok, aki a tudományban, bizonyítékokban (az ún. evidencia alapú orvoslásban) hisz, a soha nem bizonyított alternatív gyógymódok jelentős részének placebóhatását persze nem kétségbevonva. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. január 28., 14:38; Megválaszolva: 2011. január 31., 21:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: