• ciszta a petefészekben

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        arrol szeretnék érdeklődni hogy van egy 20-miliméteres ciszta a jobboldali petefészkemben és már volt egy méhszáj mütétem is de fáj valamikor jobb valamikor a bal oldalon és büzös folyásom van mit javasol mit tegyek hogy ne legyen ez a folyás várom segitő válaszát tanácsát előre is köszönöm

        Dr. Deli Tamás válasza a hüvelyfolyás, ciszta témában

        Tisztelt Kérdező! A 20 mm-es "cysta" egy érésben levő petesejt, ami havonta hol az egyik, hol a másik petefészekben jelenik meg, ez nem kóros, sőt, normális dolog. Ami a visszatérő folyást illeti: A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább: - tartós vagy ismételt antibiotikumszedés - túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb. - ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer-(latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb. - túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH - nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.) - szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés - krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb. - nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.) - méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés - cukorbetegség - immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (!), AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb. - egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a viszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni. A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja), a hüvelyfóra (Lactobacillus készítmények), hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac), ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. január 21., 14:19; Megválaszolva: 2011. január 24., 21:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: