• méhgyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr Úr/Nő! Sajnos elég hosszú ideje küzdöm méhnyak/méhgyulladással. Rengeteg gyógyszert beszedtem már (Sumamed, Oflogen, Avelox, Doxip.)Alhasi fájdalom van, egészen lent a csontnál és deréktájban szokott fájni. Egyszer már gyógyultnak nyilvánított az orvos annak ellenére, hogy nekem még picit fájt, de amikor ő vizsgálat ("nyomkodott") nem fájt. Most újra kialakult. Nyálkahártya 6mm-es volt legutóbb. Vizsgáltattam már magam és páromat is más orvossal is. Nemi betegségekre negatív lett 2x is minden kenet. Melianét szedek, menzeszem eddig normális volt. Ultrahangon elváltozást nem láttak. Tud valamit javasolni nekem miért reagálok ilyen rosszul a gyógyszerekre? Lehet valami ami gerjesztheti a gyulladást?

        Dr. Deli Tamás válasza a alhasi fájdalom témában

        Tisztelt Kérdező! Sajnos a kismedencei gyulladást okozó kórokozók többször is visszatérhetnek, azonban ami még rosszabb hír: ezek a kórokozók (különösen a Chlamydia) gyakran okoznak összenövéseket a kismedencei szervek (méh, petefészkek, méhkürtök, hashártya, belek, cseplesz, hólyag) között, ami tartós alhasi fájdalomhoz vezethet. Hogy valóban erről van-e szó, gyakorlatilag csak műtéti úton (laparoscopia - hastükrözéses műtét) dönthető el, ilyenkor mód nyílik az összenövések feloldására is. Az ilyen összenövések akkor is megmaradnak, ha a kórokozó már nincs jelen. A panaszokat pedig nem steroid gyulladásgátló gyógyszerek csökkenthetik. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. január 18., 12:39; Megválaszolva: 2011. január 20., 18:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: