• Hormonzavar- magas DHEA-S szint

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kamaszkorom óta küzdök pattanásokkal és túlzott szőrösödéssel. Mivel néhány hónappal ezelőtt menstruációs problémáim is voltak, felkerestem a nőgyógyászomat, aki hormonvizsgálatra küldött. Az eredmény a következő: két hormont kivéve minden a határértéken belül van. A prolaktin értéke 4,44 ng/ml (ref.érték: 6,00-29,90), a DHEA-S pedig 9,66 (ref.érték: 0,24-6,40). Az orvosom azt mondta, a prolaktinnal csak akkor van baj, ha magasabb a kelleténél, a DHEA-S pedig a szőrösödésért és a pattanásokért felel, de nem lehet vele mit csinálni. Ez valóban így van? Hiszen végre megtudtam, mi ennek a nagyon zavaró tünetnek (számomra betegségnek) az oka. Várom válaszát, tanácsát. Köszönettel,

        Dr. Deli Tamás válasza a szőrösödés témában

        Tisztelt kérdező! Leírása alapján a policisztás ovarium betegség fennállása valószínű. További diagnosztikus lépésként terheléses vércukor és kétpontos inzulinszint-vizsgálat indokolt, az eredménytől függően metformin nevű gyógyszer indítása lehet szükséges. A férfihormon-túlsúly tünetei miatt antiandrogén hatású fogamzásgátló (pl. Cypromix) alkalmazása tűnik indokoltnak. Ha kezelőorvosa az ilyen terápiás és diagnosztikus lépésektől elzárkózik, forduljon másik nőgyógyász vagy belgyógyász endokrinológushoz. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. január 16., 14:17; Megválaszolva: 2011. január 20., 10:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: