• négyógyászati gondok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Már lassan 7 éve küszködök állandó nőgyógyászati problémákkal. Volt pár évig miómám is, de mostanában már nem látszódik, csak úm. gócos szerkezetű méhem van. Néha vannak petefészek cisztáim is, de eddig mindig kiürültek a havi vérzéskor szerencsére. A menzeszem rendben van, bár 1 éve mindig 24 napra jön meg, és 1-2 napig igen erős, alvadt darabos jellege van. Van legalább 16 kg súlyfeleslegem, és keveset mozgok. Stresszes az életmódom, ezen nem nagyon tudok változtatni sajnos. Két szülésem volt, az utolsó szülés után 1-2 év múlva kezdődtek a problémák. Mindemellett Gilbert- kórom és trombocitopéniám van, ezért soha nem szedhetek hormonális fogamzásgátlókat. Mégis hogyan tehetném akkor rendbe a hormonműködésemet? Valamit tennem kell, mert előbb-utóbb ezek a problémák elfajulhatnak, ill. azt olvastam hogy a ciszták jelenléte megnöveli a szívinfarktus kockázatát is. Főként így hogy stresszelek, és van túlsúlyom. Kérem adjon tanácsot mit tehetnék! Homeopátia, életmódváltás, bármi érdekel. Köszönöm a válaszát! Ui.: Édesanyámnak is hasonló gondjai voltak, sajnos neki kivették a méhét végezetül. Ő vékony testalkatú volt. Tisztelettel: E. Á.

        Dr. Deli Tamás válasza a túlsúly témában

        Tisztelt E.Á.! Nőgyógyászati problémát a leírtak alapján nemigen látok. Vérzése rendszeres, csak 1-2 napig bővebb (másnak is), myomája, cisztája elmúlt. A fő gond a túlsúly, ezt rendszeres testmozgással és csökkent kalóriabevitellel lehet csökkenteni, ezzel kapcsolatban forduljon bizalommal háziorvosához. Ha vérzése bővebb lezs vagy elhúzódó, akkor pesrsze szükséges nőgyógyászati vizsgálat. A Gilbert-kór és a thrombocytopaenia egyébként nem ellenjavallja a hormonális fogamzásgátlót. A 36 év feletti életkor és a túlsúly igen, de ha lefogy és más cardiovascularis rizikótényezője nincs, akár még fogamzásgátlót is szedhet. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. január 12., 09:30; Megválaszolva: 2011. január 14., 09:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: