• hüvelyfájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        1 éve áll fenn az a panasz, hogy fáj amikor a barátommal elkezdünk szeretkezni. Hüvely bejáratánál pontosan, erős fájdalmat érzek, amely égető és csípő. Szeretkezés közben is fennáll, csak enyhülést érezni. Néha előfordul sárgás sűrűbb folyás is. Voltam vele nőgyógyásznál ahol azt is elmondtam, hogy barátom spermája is ugyan ott csíp és az a legkellemetlenebb. Lindynette fogamzásgátlót szedek. A doktor bakteriális fertőzést állapított meg amelyre antibiotikumos hüvelykúpot kaptam és fel is használtam mindet, de továbbra sem múlt el. Jelenleg klion -D 100 hüvelykúpot szedek. Már nagyon kellemetlen és a libidóm is csökkent. Magánrendelésre sajnos nincs lehetőségem, se pénzem elmenni, a körzetinél voltam aki a bakteriális fertőzést állapította meg. Másik nőgyógyász aki elküldött a problémámmal, ő írta fel nekem a jelenlegi hüvelykúpot. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Deli Tamás válasza a hüvelyfájdalom témában

        Tisztelt Kérdező! A hüvely és gát izmainak görcsös megfeszülése (vaginismus) illetve a fájdalmas, nehezített közösülés (dyspareunia) az, amivel az Ön esetében szemben állunk. Ezeknek testi és lelki okai lehetnek. A testi okok valamelyikének fennállása a kezelést is meghatározza, ezek felderítéséhez mindenképpen nőgyógyászati vizsgálat szükséges. Ilyen lehetséges okok: hüvelyi vagy szeméremtesti gyulladás (gomba ellenes szer vagy antibiotikus kezelés szükséges); hüvelyi vagy szeméremtesti allergia (pl. óvszerre); a hüvely szárazsága nem elegendő ösztrogén (nem megfelelő fogamzásgátló használata, változókor, szülés utáni állapot) vagy nem megfelelő nedvesedés (nem kielégítő előjáték - síkosító segíthet) miatt; hüvely veleszületett vagy szerzett szűkülete (pl. szülést utáni gátvarrás vagy egyéb műtét, sérülés miatt); endometriosis, petefészekciszta, kismedencei gyulladást vagy műtétet követő összenövések. A lelki ok gyakran korai negatív szexuális élményre, fájdalomra, a szüzesség elvesztésétől való félelemre, a teherbe eséstől való félelemre stb. vezethető vissza, mely első lépésben a partnerrel való őszinte beszélgetéssel, második lépésben pedig szakember segítségével (pszichoterapeuta vagy szexuálterapeuta) oldható meg. Javaslok tehát egy nőgyógyászati vizsgálatot, ha az negatív eredménnyel zárul, az esetleges lelki okokat kell őszintén átgondolniuk, átbeszélniük. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. január 04., 14:21; Megválaszolva: 2011. január 12., 18:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: