• Fogamzásgátló 40 felett

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Olvastam, hogy milyen vizsgálatokat kellene elvégezni fogamzásgátló szedése előtt, ha valaki elmúlt 40 éves. Én 43 múltam, gyerekem nincs, vérzésproblémák miatt ajánlotta orvosom a Femoden nevű tablettát. Még soha nem szedtem fogamzásgátlót, de az orvosom csak annyit kérdezett tőlem, volt-e már trombózisom és dohányzom-e. Mindkettőre nemmel feleltem, így felírta a tablettát, ám más orvosok (belgyógyászok) erősen beparáztattak, mikor meghallották, hogy fogamzásgátlót fogok szedni. Így visszamentem a nőgyógyászomhoz egy más dolog miatt készült, még nyári (!!!) vérkép eredményemmel, ahol ő megnézte a következő értékeket: GOT, GPT(ALAT), Gamma-GT, Serium-Cholesterin, HDL-Cholesterin, LDL-Cholesterin, Triglicerid. Mind rendben volt, kivéve a HDL-Cholesterin, ami 1,09-2,229 referenciaérték mellett nekem 1,04. Azt mondta, ez alapján szedhetem a Femoden tablettát. Aztán olvastam, hogy ilyenkor az is számít, rokonnak volt-e trombózisa, és mivel nagynéném vagy szívinfarktusban vagy trombózisban halt meg, újra elbizonytalanodtam. Akkor a neten utánanéztem annak, amit egy orvos sem mondott nekem, hogy el lehet végeztetni egy olyan genetikai vizsgálatot, ami megállapítja, van-e trombózis hajlamom. Ez a Leiden-mutáció vizsgálat, amit megcsináltattam (egyébként meglepően olcsón, 5 ezer forintért, nem is értem, miért nem teszik kötelezővé a tabletta szedése előtt!), de még várok az eredményre. Kérdésem: a fent leírtak alapján és a remélhetőleg negatív mutáció-teszt után elkezdhetem szedni félelem nélkül a fogamzás gátlót? Vagy azért kicsit ennek a veszélye is túl van reagálva, és nem kell rettegni ennyire a fogamzásgátló tablettától és a trombózis veszélytől? Illetve mi a véleménye a Femoden nevezetű tablettáról? A neten olvastam róla jókat is, rosszakat is, és most kicsit meg vagyok zavarodva ettől. Elnézést, hogy ilyen butasággal ilyen hosszan zavartam. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: A.

        Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátló témában

        Tisztelt A.! Ha nincs az említetteken kívül gond a vércukrával, vérnyomásával, Ön nem túlsúlyos és nincs szív-érrendszeri betegsége, nyugodtan elkezdheti a Femodent. Minden tablettáról olvashat jót és rosszat is, ezzel ne törődjön. Ha az említett betegségek nem jelennek meg és laborjai jók maradnak, nem hízik el és nem kezd dohányozni, a változókorig is szedhető fogamzásgátló, nőgyógyásza helyesen járt el. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. január 03., 21:11; Megválaszolva: 2011. január 07., 18:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: