• sensonette + folyás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Kb. február vége óta szedek fogamzásgátlót. (sensonette 75/20ast) Eleinte semmi bajom nem volt, aztán folyásom lett, elmentem az orvosomhoz, és május végén méhszájsebfagyasztásom volt. utána a folyás elmúlt. egy két hónappal később megint előjött, égető érzésem is volt meg minden, ekkor kaptam kúpot, kenőcsöt, meg gyögyszert is. ezt mind "elfogyasztottam", de nemigazán volt hatásos. kb 3 hónapja, megint elmentem az orvosomhoz azzal a problémával h folyásom van, megint kaptam gyógyszert, meg kúpot meg kenőcsöt. ezeket is elhasználtam. aztán a folyás mégsem múlt. elküldött egy kenetet a laborba, és negatív lett. de a folyás maradt. barátommal közben elkezdtem óvszert is használni a gyógyszer mellé, gondoltam ha tőle kaptam el, akkor ha óvszert használunk, nem fertőz vissza .(orvosom azt mondta, nem valószínű h ő fertőz vissza). pár napja, az együttlétek után megint megjelent az iszonyatos égető érzés, mint régen, pedig kb 1 hónapja használunk megint óvszert h ne legyen semmi baj. Lehetséges h a gyógyszertől van az egész? olvastam a mellékhatások között a hüvelyi fertőzést. illetve nem tudok még elmenni az orvosomhoz, mivel nem tartózkozok otthon, így gondoltam a vény nélküli kúpot meg kenőcsöt szerzek be. szeretném kikérni véleményét ezzel az egésszel kapcsolatban! Köszönöm

        Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátló, hüvelyfertőzés témában

        Tisztelt Kérdező! Valószínűleg alacsony Önnek a Sensonette 20 ösztrogéntartalma, 30 ug-osra kellene váltani. Ezt beszélje meg orvosával. A visszatérő hüvelyfertőzéssel kapcsolatban figyelmébe ajánlom még a következőket: A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább: - tartós vagy ismételt antibiotikumszedés - túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb. - ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer-(latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb. - túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH - nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.) - szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés - krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb. - nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.) - méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés - cukorbetegség - immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (!), AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb. - egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a viszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni. A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja), a hüvelyfóra (Lactobacillus készítmények), hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac), ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. december 12., 09:56; Megválaszolva: 2010. december 14., 21:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó