• eltünt a jelzőszál

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr úr/nő! Három éve van mirena spirálom,és a tegnapi éves kontrolon nem látszott a jelzőszál.Az orvosom szerint ez nem baj,így legalább nem jut fertőzás a méhbe engem azonban nyugtalanít.Elég gyakran fájdogál a hasam ,de a doktornő szerint minden rendben,illetve voltam 2 hónapja hasi uh-n,és ott is minen ok.,spirál jó helyzetben.Kérdésem az lenne,hogy ilyen esetben hogy fogják eltávolítani majd a spirált,illetve a spirál viselésétől lehet e vérezgetés szex után? Válaszát köszönöm:sz-né

        Dr. Deli Tamás válasza a spirál témában

        Tisztelt Sz.-né! Visszakérdeznék: amikor nem látták a spirál jelzőszálát, történt ellenőrző hüvelyi ultrahang, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a hasi UH óta eltelt 2 hónapban nem hagyta el a spirált és most is védi Önt? Ez ugyanis kötelező rutin volna. A Mirena jelzőszála nem okoz gyulladást, akár látszik, akár nem. Az valóban gyakran előfordul, hogy felcsapódik, felhúzódik a méhnyakba, de ha eddig volt szál, ezután is ott van (ha nem hagyta el a spirált), csak picit fentebb, de ez a levételt nem fogja jelentősen nehezíteni, egy vékony csipeszszerű eszközzel könnyen levehető lesz. Szex utáni vérezgetés inkább gyulladás miatt lehet, ezt viszont okozhatja a spirál, emiatt is fájhat a hasa. Ilyenkor gyulladásos labor, vizeletvizsgálat, hüvelyváladék, méhnyaki váladék mintavétel segít az esetleges fertőzés diagnosztikájában. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. december 09., 18:55; Megválaszolva: 2010. december 14., 20:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: