• utrogestan

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Már három éve van a ciklusom kb. 19-24 napján induló barnázgatás, ami egészen a menstruációig tart. Kb. 2 nap rendes vérzés, majd ismét barna 4-5 napig. A múlt hónapban a nőgyógyász írt fel utrogestan hüvelytablettát, amit a ciklus második felétől használtam a menstruációig. Talán emiatt, de késett 4 napot ,viszont három éve először nem volt semmi barna középidő után. Mivel babát szeretnénk, többször nézték a hónapban a peteérést, volt is szép nagy tüsző, ami meg is repedt, a méhnyálkahártya is elég vastag volt, mégsem jött össze a baba. S amiért most megijedtem, az az, hogy most vagyok a ciklus 13napján, és 4 napja ismét barnázok, bár még nem kezdtem el az utrogestant ismét... Ön szerint ez mi lehet? A sárgatest hormon probléma csak a ciklus második felében okozna barnát, nem?! Okozhat az utrogestan egy kis keveredést? Véleménye szerint progi hiányról lehet szó, ha az utrogestantól múlt hónapban nem volt barnázás? Többször nézték a hormonokat is, volt hogy elég alacsony volt a progresteron, de olyan is hogy rendben volt. Mégis minden hónapban menetrendszerűen megérkezett a barna. Nem tudom, tanácstalan vagyok. Már három nőgyógyásznál is voltam, mindegyik tanácstalan. Felmerült endometriózis, polip a méhben, -ezek csak feltételezések, pco- nem mutatott ki az uh. erre utaló cisztákat, így maradt a sárgatest. Félek, hogy csak találgatnak, ön mit tanácsolna. Nagyon köszönöm válaszát előre is, és bocsánat, hogy kicsit hosszúra sikeredett a levél. Üdvözlettel:Ani

        Dr. Deli Tamás válasza a barnás folyás témában

        Kedves Ani! A leírás alapján valószínű a sárgatest-elégtelenség, a ciklus második felében az Utrogestan jó megoldás (hüvelyileg jobb, mint szájon át, nem tudom, hogyan kapja). A pontos hormonszintet persze jó volna tudni, erről nem írt. Normál, egészséges pároknál egy ciklusban 20% a teherbe esés esélye, vagyis semmiképpen nem kell megijedni attól, ha most nem jött össze a terhesség, sőt, ha esetleg nem sikerül pl. a következő hónapban sem, majd lehet, hogy a 3. vagy 4. hónapban. Kövessék a peteérést, a ciklus második felének progeszteronszintjét, ha ezek rendben vannak, pár hónapig a megfelelően időzített együttlét a teendő, más (az Ön által leírtak alapján) nem. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010. december 07., 20:10; Megválaszolva: 2010. december 09., 17:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: